Home Economie Ooit goudgerande bonus levert top TomTom nog slechts grijpstuiver op

Ooit goudgerande bonus levert top TomTom nog slechts grijpstuiver op

De tijd dat bestuurders van navigatiebedrijf TomTom vele tonnen konden binnenhalen met hun optiepakketten behoort tot het verleden. Als gevolg van de tegenvallende koersontwikkeling brengen de ooit goudgerande opties soms nog maar een paar dubbeltjes of zelfs centen per stuk op.

Dat blijkt uit recente meldingen van optietransacties door TomTom-bestuurders bij de beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Aandeel nooit hersteld

De bekende maker van navigatiesystemen voor auto’s staat sinds 2005 genoteerd aan de beurs. Maar het aandeel presteert al jaren niet geweldig.

Lees ook:

Koers TomTom daalt fors na verkoop Telematics

Daardoor blijken de in het verleden aan de bestuurders toegekende optiepakketten nu nauwelijks iets waard.

Magere opbrengst

Zo verzilverde bestuurder Alain De Taeye eerder deze maand in drie delen het optiepakket, dat hij in 2015 ontving. Dat pakket gaf hem recht om in totaal 110.000 aandelen te kopen tegen een koers van 7,83 euro.

Op 2 mei oefende hij de eerste pluk van 40.000 opties uit. De verkregen aandelen verkocht hij vervolgens op de beurs tegen een koers van 8,11 euro. Dat is een winst van slechts 28 cent per optie.

Op 6 mei liep leverde de tweede pluk van 35.000 opties zelfs niets op, omdat de werkelijke koers die dag niet boven de uitoefenkoers van 7,83 euro uitkwam. Met de laatste pluk van 35.000 opties incasseerde De Taeye 37 cent per stuk.

Sober

In totaal bracht het hele optiepakket uit 2015 een sobere 24.150 euro in het laatje. Dat is beter dan niets, maar zal toch een tegenvaller zijn.

En het kan nog magerder. Ook TomTom-bestuurder Taco Titulaer verzilverde afgelopen weken in drie tranches zijn optiereeks uit 2015. De laatste pluk daarvan bracht op 5 mei slechts 5 cent per optie op.

Waardeloos

En bestuursvoorzitter Harold Goddijn zag zijn pakket van 210.000 opties uit 2015 deze maand helemaal waardeloos aflopen.

Lees ook:

TomTom maakt tientallen miljoenen verlies, omzet keldert 42 procent

Gezien de tegenvallende opbrengsten is het misschien niet gek dat TomTom in 2019 is gestopt met het toekennen van optiepakketten aan de top.

Waardevastere beloning

In plaats daarvan ontvangen de bestuurders sindsdien elk jaar een pakket zogenoemde ‘restricted stock units’ (RSU’s). Dat zijn aandelen die pas na drie jaar definitief worden toegekend en na nog eens twee jaar verkocht mogen worden, maar die niet (bijna) waardeloos kunnen aflopen.

Zo bezit Goddijn inmiddels 354.063 van deze aandelen, die tegen de huidige koers ruim 2,8 miljoen euro waard zijn. De Taeye en Titulaer hebben inmiddels elk ruim 200.000 van die waardevastere beloningsstukken ontvangen.

Destijds schreef TomTom de opties te vervangen voor RSU’s, mede omdat de laatste ‘voorspelbaarder’ uitpakten.

Mathijs Smit

Harold Goddijn Alain De Taeye TomTom Effectenbeurs Bonus

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments