Home Economie Op skivakantie na coronaleugen: ontslag op staande voet

Op skivakantie na coronaleugen: ontslag op staande voet

Een medewerker van een technisch bedrijf is zijn baan kwijtgeraakt nadat hij had gelogen dat hij corona had, terwijl hij in werkelijkheid was gaan skiën met zijn dochter. De man liep tegen de lamp omdat de dochter een filmpje van het skitripje op sociale media plaatste.

De 56-jarige man werkte sinds de herfst van 2019 als technisch commercieel medewerker voor een klein technisch bedrijf, naast de oprichter.

Begin dit jaar, op maandag 24 januari, meldde hij zich ziek. Volgens de man had hij corona opgelopen, en kon hij niet komen werken. Toen hij een week later weer op zijn werk verscheen, werd hij op staande voet ontslagen.

Skivakantie

Volgens zijn werkgever had de man gelogen over zijn coronabesmetting en was hij met zijn dochter op een skivakantie in de Franse Alpen geweest.

Lees ook:

Zij werden dit jaar ontslagen om corona: conflicten over mondkapjes en hoesten

Dat zou onder meer zijn gebleken uit een filmpje, dat zijn dochter op sociale media had geplaatst. Daarop was te zien en te horen dat zij met haar vader op een besneeuwde skipiste stond. Ook had de werkgever geconstateerd dat de man niet thuis was, door daar polshoogte te gaan nemen.

De werkgever vermoedde bovendien dat de man zich vorig jaar al twee keer eerder ten onrechte had afgemeld wegens ziekenhuis- en tandartsbezoek.

Ontkenning

De man ontkende, en beweerde dat het skifilmpje eind december al was gemaakt. Wel zou hij een vriend in Duitsland hebben bezocht, wat zou verklaren waarom hij niet thuis was. Om zijn baan terug te krijgen, stapte hij naar de rechter.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Utrecht helemaal niets van het verhaal van de man gelooft. Omdat de verklaringen van de man aan alle kanten rammelden, acht de rechter die ‘weinig geloofwaardig’.

Lees ook:

Werknemer die loog over overlijden vriendin toch ontslagen

Zo wist de werkgever te bewijzen dat de man eind december een klusje voor het bedrijf in Nederland had gedaan, in de periode waarin volgens de man de skivakantie zou hebben plaatsgevonden. Op de overlegde positieve corona-test van de GGD stond geen naam vermeld.

Financiële gevolgen

Omdat de man volgens de kantonrechter door te liegen ‘ernstig verwijtbaar’ handelde, blijft het ontslag op staande voet in stand. Dat heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor de werknemer.

De man heeft geen recht op loon tijdens zijn opzegtermijn, een transitievergoeding of een extra ontslagpremie wegens onterecht ontslag. Ook verliest hij mogelijk zijn aanspraak op een WW-uitkering.

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief. 

Mathijs Smit

Ontslag Coronabesmettingen

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments