Home Economie 'Top Rabobank wist al sinds 2014 van slechte aanpak witwassen'

‘Top Rabobank wist al sinds 2014 van slechte aanpak witwassen’

De top van Rabobank weet al sinds acht jaar dat de witwasaanpak van de bank tekortschiet. In 2014 gaf een interne accountant bijna alle lokale kantoren een onvoldoende vanwege ontoereikend toezicht op klanten. Het leidde tot felle discussies tussen de top van de bank en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Het dagblad sprak met twintig (oud-) medewerkers van Rabobank en andere betrokkenen met kennis van het antiwitwasbeleid van de bank. 

“Als je een boer uit Duitsland met drie ton cash binnenhaalde, kreeg je een schouderklopje”, vertelt een oud-bankier van een filiaal in Oost-Nederland. “Er werd geen enkele vraag gesteld naar de herkomst van de gelden.” 

Screenen

Iedere Rabobank-vestiging heeft een eigen vergunning. Het hoofdkantoor in Utrecht liet het screenen van klanten daarom aan de lokale banken over. 

Ondanks de komst van de Wwft, de wet die erop toeziet dat banken onderzoek doen naar hun klanten en de herkomst van gelden, waren bonussen gebaseerd op hoeveel klanten je binnenhaalde, zeggen de medewerkers, en niet op hoe degelijk je hun achtergrond checkte.

Lees ook:

Rabobank weer aangepakt om falende aanpak witwassen

In de aanloop naar de komst van de Wwft liet de directie een interne accountant onderzoek doen naar de vraag hoe bij de banken de klantdossiers werden bijgehouden.

Vernietigend oordeel accountant

Het oordeel van de accountant was vernietigend, verklaren drie direct betrokkenen aan NRC. Minder dan tien banken kregen een voldoende. Bij alle overige banken was het toezicht op mogelijk foute geldstromen gebrekkig. 

De buitenwereld wist lang niets van de problemen. In 2019 maakte de bank bekend dat toezichthouder DNB een boete had opgelegd. In 2021 volgde een nieuwe boete en begon de toezichthouder aan een officieel straftraject. 

Dwangsom en aanpak witwassen

Rabobank kreeg in november 2021 een waarschuwing van DNB dat hij twee jaar de tijd heeft om de tekortkomingen weg te werken. Er werd eerder ook een dwangsom van 500.000 euro opgelegd.

Begin 2022 maakte Rabobank bekend een aparte directeur aan te stellen die zich met de strijd tegen witwassen gaat bemoeien. Ook zet de bank nog eens 249 miljoen euro opzij om te voldoen aan de antiwitwasregels, maakte de bank in februari bekend bij de publicatie van de resultaten over 2021.

Volgens DNB doet de bank nog niet genoeg om witwassen tegen te gaan. De nu geïnvesteerde miljoenen gaan naar het wegwerken van achterstanden in klantenonderzoeken en het monitoren van transacties.

RTL Z

Rabobank DNB Fraude Geld Witwassen

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments