Home Nett binnen Dwangsommen dreigen voor Ziggo: niet overal vrije modemkeuze

Dwangsommen dreigen voor Ziggo: niet overal vrije modemkeuze

Ziggo moet uiterlijk 1 juli al zijn klanten de mogelijkheid bieden een modem of router van eigen keus aan te sluiten. Gebeurt dat niet, dan legt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een dwangsom van 12.500 euro per dag op.

In de vroegere UPC-regio’s biedt Ziggo nog altijd geen vrije modemkeuze, meldt de ACM. Alle providers zijn sinds eind januari wettelijk verplicht zo’n vrije modemkeuze te bieden.

“We hebben geconstateerd dat het voor sommige klanten van Ziggo nog steeds niet mogelijk is om een modem of router van eigen keus aan te sluiten. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen die keuze heeft, hebben we in februari al aangekondigd dat we daar mogelijk handhavend tegen gaan optreden”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten.

Het totale bedrag aan dwangsommen voor VodafoneZiggo kan oplopen tot maximaal een half miljoen euro. De provider kon desgevraagd nog geen commentaar geven.

De ACM vindt de vrije modemkeuze belangrijk omdat het ‘innovatie en concurrentie stimuleert’. Ook zou het makkelijker worden om naar een andere provider over te stappen.  

Lees ook

Ziggo biedt niet overal vrije modemkeuze, ACM start onderzoek

Ziggo stapte naar de rechter

Ziggo verzette zich jarenlang als enige grote provider tegen de invoering van de vrije modemkeuze. Het bedrijf stapte erover tevergeefs naar de rechter.

Lees ook

Consument mag vanaf nu eigen modem kiezen: zo zit het

Wat heb je aan een eigen modem?

De keuze voor eigen apparatuur is vooral interessant voor gebruikers met bepaalde eisen, zoals meer fysieke netwerkpoorten of een modem met ingebouwde wifi-router met de nieuwste technieken. Ook gebruikers die zelf websites hosten of op hoog niveau gamen, willen wellicht apparatuur met een zeer hoge betrouwbaarheid.

Voor de meeste gebruikers zal het meegeleverde modem van de provider volstaan. In onder andere Duitsland mogen consumenten al langer een eigen modem kiezen: in de praktijk doet zo’n 1 tot 2 procent van de consumenten dat.

Tussenweg: bridge-modus

Gebruikers die snellere wifi willen of bijvoorbeeld wifi in het hele huis via een mesh-netwerk kunnen nu ook al een eigen router aanschaffen en het modem van de provider in de bridge-modus zetten. Dan werkt het modem als een doorgeefluik, van de verbinding aan de muur of in de meterkast naar de router. Bij de meeste providers is even bellen met de klantenservice nodig om de bridge-modus in te schakelen.

Bright

VodafoneZiggo Ziggo Internet Glasvezel Technologie Nederland

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments