Home Economie Overheid gaf onterecht vergunning voor fusie PostNL en Sandd

Overheid gaf onterecht vergunning voor fusie PostNL en Sandd

De fusie van PostNL en Sandd had niet goedgekeurd mogen worden door het kabinet. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) die daarmee een eerdere uitspraak van de rechter in Rotterdam bevestigt.

De minister van Economische Zaken kan weliswaar een vergunning geven voor het samengaan van twee bedrijven als die fusie algemene belangen zou dienen die zwaarder wegen dan de beperking van de concurrentie.

Minister gebonden aan oordeel ACM

Maar in het geval van de twee postondernemingen had de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geoordeeld dat een fiat voor de deal niet op zijn plaats was. De continuïteit van de landelijke postdienstverlening zou geen gevaar lopen zonder de overname. Ook achtte de ACM niet aannemelijk dat door de fusie de prijzen voor zakelijke klanten en consumenten zouden stijgen.

Lees ook:

Keijzer wil overname Sandd met terugwerkende kracht doorzetten

De minister is gebonden aan dit oordeel van de toezichthouder, stelt het beroepscollege. En omdat er verder geen andere algemene belangen zijn genoemd die door de overname zouden worden gediend, is de vergunning daarmee ten onrechte verleend.

Consequenties nog niet duidelijk

De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd al meer dan twee jaar één bedrijf zijn. Wat de concrete consequenties zijn van de vernietiging van de vergunning, is niet meteen duidelijk. Bij de rechtbank Rotterdam loopt nog het beroep van PostNL tegen de weigering van de vergunning door de ACM.

Het ministerie van Economische Zaken spreekt in een reactie van een “ingrijpende uitspraak” door het CBb “in een unieke zaak”. Het ministerie laat weten de uitspraak “inclusief de logische vervolgstappen” nu zorgvuldig te gaan bestuderen. Bij PostNL was niet direct een woordvoerder bereikbaar voor een reactie.

RTL Z

Mona Keijzer PostNL Sandd Autoriteit Consument en Markt Overname Rechtszaak

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments