Home Economie 2,49 per liter: benzineprijs hikt tegen nieuw record aan

2,49 per liter: benzineprijs hikt tegen nieuw record aan

In de afgelopen weken zijn de brandstofprijzen weer flink gestegen. Vooral de prijs van een liter benzine is omhoog geschoten. De prijsdaling dankzij de accijnsverlaging is inmiddels volledig weggevaagd. Sterker nog: de prijs voor een liter Euro95 staat bijna op het hoogste punt ooit.

Het vorige record was op 10 maart, twee weken na de Russische inval in Oekraïne. Toen piekte de prijs voor een liter Euro95 op 2,50. Vandaag kost een liter gemiddeld 2,49, blijkt uit data van consumentenorganisatie United Consumers. 

Het gaat om de gemiddelde landelijke adviesprijs (GLA). Bij tankstations langs snelwegen betaal je soms nog meer, maar bij onbemande tankstations doorgaans juist weer minder. 

Effect accijnsverlaging weg

Met de prijsstijging van de afgelopen weken is het effect van de accijnsverlaging inmiddels compleet teniet gedaan. Na de verlaging op 1 april daalde de gemiddelde prijs van 2,46 tot 2,25. Daar ligt de huidige prijs inmiddels dus weer ver boven.

Lees ook:

De grens over voor een goedkope tankbeurt? Check hier of het loont

Datzelfde geldt voor diesel. Na de accijnsverlaging zakte de prijs tot 2,15 euro, op dit moment kost een liter diesel alweer 2,18. Dat is overigens nog wel ver verwijderd van het record van 2,37 euro per liter diesel dat op 10 maart werd gehaald. 

Europese boycot Russische olie

De prijsstijgingen van de afgelopen weken zijn veroorzaakt doordat olie op de internationale markt duurder is geworden. Sinds begin mei is de prijs van een vat ruwe Brent-olie van 108 dollar naar 121 dollar gestegen, 12 procent meer. 

In min of meer dezelfde periode werd ook onderhandeld over een Europese boycot op Russische olie en gas. De prijsstijgingen aan de pomp zijn daar de naweeën van, vertelt Paul van Selms van United Consumers, die benadrukt dat de prijs aan de pomp niet alleen wordt bepaald door de olieprijs.

OPEC gaat meer oppompen

Begin deze week werd een akkoord over de boycot bereikt. En dat verklaart de enorme prijsstijgingen in de afgelopen week, aldus Van Selms. “Ook al hing de boycot al weken in de lucht, het is pas echt als het echt is.” 

In reactie op de boycot hebben de belangrijkste olieproducerende landen (verenigd in de OPEC) besloten om iets meer olie te gaan oppompen. “Dat heeft een dempend effect op de prijs”, legt Van Selms uit. “En dus is de verwachting in de markt dat we het hoogtepunt voorlopig wel gehad hebben.”

Toch sluit hij niet uit dat de brandstofprijzen nog verder stijgen. “De oorlog in Oekraïne is nog lang niet voorbij, dat blijft op de achtergrond sterk meespelen. De rest van het jaar zullen we moeten leren leven met prijzen die dik in de twee euro zitten.”

25 mei:

Benzineprijs weer flink opgelopen: 'Blijft voorlopig hoog'

Op hulp van de overheid hoeven automobilisten voorlopig niet te rekenen. De stijgende brandstofprijzen zijn nog geen reden voor het kabinet om in actie te komen om de pijn voor burgers te verder te verzachten. Het kabinet houdt een ‘vinger aan de pols’, zei vicepremier Carola Schouten gisteren.

Ze gaf toe dat de eerdere accijnsverlaging niet genoeg is om de prijzen te drukken. Maar voorlopig gaat het kabinet niet nog meer maatregelen nemen om het koopkrachtverlies te beperken. Daar gaat het kabinet pas in augustus naar kijken, zei Schouten. 

Tanken in Duitsland door lage benzineprijs: 'Ik koop liever bier van het geld'

Previous articleMusk trekt plan om 10 procent Tesla-personeel te ontslaan in
Next articleZo ontkalk je een waterkoker zonder ontkalkingsmiddel of azijn
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments