Home Economie Ryanair onder vuur wegens kennistest voor Zuid-Afrikanen

Ryanair onder vuur wegens kennistest voor Zuid-Afrikanen

De Ierse prijsvechter Ryanair oogst veel kritiek omdat het mensen met een Zuid-Afrikaans paspoort die naar het VK vliegen dwingt om eerst een kennistest over Zuid-Afrika in te vullen. Daarmee moeten ze bewijzen dat ze echt uit het land komen.

Volgens Ryanair is de test noodzakelijk omdat er veel neppaspoorten uit Zuid-Afrika in omloop zijn.

Vijftien vragen

De vragenlijst is volgens de maatschappij ‘eenvoudig’ en bestaat uit vijftien algemene kennisvragen over het land. Reizigers moeten onder meer kunnen reproduceren hoe de hoogste berg van het land heet, aan welke kant van de weg men rijdt en wat de hoofdstad is.

“Als ze de vragenlijst niet kunnen invullen, wordt hun reis geweigerd en krijgen ze een volledige terugbetaling”, zei Ryanair in een verklaring.

Alleen in Afrikaans

Ryanair zet vooral veel kwaad bloed omdat de verplichte test alleen beschikbaar is in het Afrikaans, wat slechts een van de elf officiële talen in het land is. Het Afrikaans, dat is afgeleid van het Nederlands, wordt door zo’n 12 procent van de Zuid-Afrikanen gesproken.

Het nieuws over de maatregel leidde afgelopen weekend al tot hevige reacties op sociale media in Zuid-Afrika. Alex Macheras, een onafhankelijke luchtvaartanalist, noemde het ‘categorisch krankzinnig en discriminerend’.

Uitsluitend

Een Zuid-Afrikaanse reiziger die de test moest maken vertelt tegen de Britse zakenkrant FT dat de test ‘extreem uitsluitend’ is. Bovendien zijn de vragen zo eenvoudig, áls je de taal kent, dat iedereen ze kan beantwoorden, vertelt ze.

De Britse vertegenwoordiging in Zuid-Afrika laat op Twitter weten dat de test geen vereiste is van de overheid.

RTL Z

Ryanair

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments