Ondanks stakingen, of het dreigen ermee, is het vakbond FNV niet gelukt om de lonen dit jaar harder te laten stijgen dan de inflatie. Bij de cao's die tot nu toe werden uitonderhandeld stegen de lonen met gemiddeld 2,8 procent. En dat is minder dan waar de vakbond op inzet.
De FNV eist namelijk 3,3 procent bij de onderhandelingen met bedrijven of branches over een nieuwe cao. Dat percentage is niet toevallig gekozen. Het is gebaseerd op het inflatiecijfer van oktober vorig jaar.
Eigen eis niet gehaald
Door dit percentage te eisen, probeert de vakbond te bewerkstelligen dat een loonstijging die wordt afgesproken ook echt een verbetering is. En niet alleen maar compensatie voor de duurdere boodschappen, energie en andere kosten voor levensonderhoud.
In die opzet is de vakbond dus maar matig geslaagd. Tot nu toe werden 142 cao’s afgesloten dit jaar, met gemiddeld 2,8 procent meer loon. Ter vergelijking: de inflatie in april kwam uit op 9,6 procent.
Van barista tot bartender: dit zijn de bestbetaalde bijbanen
Voor de lagere inkomens is de vakbond er wel in geslaagd een loonsverhoging van 3,3 procent te regelen: de gemiddelde loonstijging voor die groep kwam uit op 3,5 procent. Dat lagere inkomens er soms relatief meer op vooruitgaan bij sommige cao-akkoorden is niet omdat de FNV aparte looneisen stelt per inkomensgroep, benadrukt een woordvoerder.
Relatief meer erbij
De reden voor het verschil ligt hem er voornamelijk in dat de vakbond soms een minimumbedrag afspreekt voor een loonsverhoging. En een loonsverhoging van bijvoorbeeld minimaal 100 euro, is voor iemand met een laag inkomen omgerekend naar procenten een grotere stap dan voor iemand met een hoger inkomen.
Toch erkent ook de FNV dat er nog best een stapje bij kan. En daar wil de vakbond dan ook best wat meer voor doen in de vorm van actievoeren, dreigt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van de FNV.
Meer actie
Dat gebeurde tot nu toe bij ongeveer een derde van de onderhandelingen. “En ik denk dat die olievlek alleen maar zal verspreiden op het moment dat er niet serieus wordt geïnvesteerd in al die schoonmakers, in al die beveiligers, in al die buschauffeurs in het streekvervoer, in het NS-personeel”, zegt Boufangacha.
“En blijft dat tegenvallen, ondanks de torenhoge inflatie en de behoefte aan meer mensen, dan sluiten we niet uit dat het leidt tot alsmaar toenemende en grotere acties”, zegt hij.
Waarom loonsverhoging de inflatie alleen maar erger maakt
Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.