Home Nett binnen Van der Wal: ik luister naar de boeren, maar de stikstofdoelen staan

Van der Wal: ik luister naar de boeren, maar de stikstofdoelen staan

Stikstofminister Christianne van der Wal zegt te zullen luisteren naar de boeren die op 22 juni naar Den Haag komen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. “Ik sta altijd open voor goede ideeën”, zei de minister in WNL op Zondag. “Maar de doelen zijn klip en klaar. Ik heb een duidelijke opdracht: de helft minder stikstof in 2030.”

De stikstofplannen werden afgelopen vrijdag bekendgemaakt. De uitstoot moet in grote delen van het land omlaag, en dat raakt met name de boerenbedrijven. Voor tientallen boeren was dit reden om vrijdagavond verhaal te gaan halen, bij de minister thuis.

‘Dreigende sfeer’

Van der Wal praatte kort met de boeren, maar ging weer naar binnen toen de sfeer volgens haar te dreigend werd. Bekijk hier een deel van het gesprek tussen de boeren en de minister: 

Minister Van der Wal tegen boeren: 'Mijn kinderen zitten binnen te trillen'

In het WNL op Zondag herhaalde Van der Wal dat ze ‘geen keuze’ heeft omdat Nederland de natuur moet beschermen tegen te hoge stikstofuitstoot. 

‘Achterstallig onderhoud’

Dat er nu strenger beleid nodig is om de natuur te beschermen, ziet Van der Wal als achterstallig onderhoud. “Nederland heeft zich niet aan de afspraken gehouden. Dat hadden we twintig jaar geleden al moeten doen.” De zaak moet nu volgens haar eerst ‘op orde gebracht worden’.

Lees ook:

Tientallen boeren protesteren voor huis minister: gaan ze een grens over?

Ze noemt dat de natuur onder druk staat. “Dat glaasje drinkwater dat we uit de kraan tappen, als of het normaal is. Maar die waterkwaliteit staat echt onder druk. De schone lucht die we inademen, het staat echt onder druk. Maar ook de biodiversiteit, gewoon de bloemetjes en bijtjes, het staat onder druk. De bloem en bijtjes die we nodig hebben voor onze voedselproductie. Daar moeten we niet lichtzinnig over doen.”

De minister zegt het komende jaar te gebruiken om te bekijken hoe de uitstoot per gebied precies teruggedrongen moet worden.

‘Oog voor de boeren’

Ze belooft ook oog te hebben voor innovaties die boeren kunnen gebruiken, en zo goed mogelijk te voorkomen dat boeren gedwongen moeten worden te stoppen terwijl ze dat niet willen. Ook zegt ze het ‘super, super belangrijk’ te vinden dat het stikstofbeleid er niet toe leidt dat de manier van leven op het platteland ontwricht raakt.

Bekijk ook: Spijt van protestactie bij huis minister? Dat heeft boer Wim niet

Boer Wim zegt geen spijt te hebben van de protestactie van vrijdagavond, toen hij minister Van der Wal met tientallen boeren had opgezocht voor haar huis.

Previous articleFC Groningen huurt doelman Verrips van Fortuna Sittard
Next articleGps-horloges voor kinderen in trek na dood 9-jarige Gino
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments