Home Nett binnen Cocaïne op bedrijfsfeestje? Ontslag op staande voet

Cocaïne op bedrijfsfeestje? Ontslag op staande voet

Een manager van een Brabants zonnepanelenbedrijf is ontslagen omdat hij tijdens bedrijfsevenementen cocaïne en xtc gebruikte en aanbood. De man stapte naar de rechter om zijn baan terug te eisen. Tevergeefs.

De 34-jarige man werkte sinds 2012 bij zonnepanelengroothandel Natec Sunergy in Den Bosch. Hij was daar accountmanager, en sinds vorig jaar ook landenmanager voor Nederland. Naast zijn bruto maandsalaris van 6000 euro profiteerde hij van een winstdelingsregeling en bezat hij certificaten in het bedrijf.

Klachten

In februari klaagde een collega bij zijn werkgever, over ‘buitensporig gedrag’ van de leidinggevende tijdens een feestje. Tijdens een daarop volgens verhoor erkende de man dat hij tijdens diverse bedrijfsevenementen waar collega’s, klanten en leveranciers aanwezig waren drugs had gebruikt, en ook had aangeboden aan anderen.

Daarop schorste Natec de man, en ontsloeg hem na een vervolggesprek op staande voet.

Groepsdruk

Volgens het bedrijf was komen vast te staan dat de man op minstens vier bedrijfsevenementen tussen november en februari harddrugs had gebruikt; tijdens een housewarming, een teamuitje, een beurs en een afdelingsuitje.

Meerdere collega’s zouden bovendien een ‘bijzonder onveilig gevoel’ hebben gekregen doordat de man groepsdruk zou hebben gecreëerd om ook drugs te gebruiken.

Naakt gemasseerd

Naast het drugsgebruik voegde het bedrijf als aanvullende gronden voor het ontslag nog een waslijst aan andere misdragingen aan.

Lees ook:

Rederij mag naakte kapitein die zich door matrozen liet masseren niet ontslaan

Zo zou de man zich op een van de feestjes naakt hebben laten masseren door een werknemer van een leverancier, en zou hij een filmpje daarvan hebben doorgestuurd naar een vrouwelijke collega die al enige tijd arbeidsongeschikt thuis zat.

Ali B-tje

Ook zou hij diezelfde nacht een medewerkster van de leverancier hebben gebeld met seksueel getinte opmerkingen, iets wat hij zelf later omschreef als een ‘Ali B-tje’.

De landenmanager weigerde zich bij het ontslag neer te leggen, en eiste bij de voorzieningenrechter in Den Bosch zijn baan terug.

Volgens de man wist de directeur van Natec dondersgoed hoe hij tijdens bedrijfsevenementen ‘te werk ging’, en dat hij ‘klanten en leveranciers een feestje geeft als zij dat willen’. Het bedrijf zou dat altijd hebben goedgevonden.

Lachen

De man ontkende collega’s te hebben aangespoord om drugs te gebruiken. Volgens hem zou hij niet de enige werknemer zijn die ‘recreatief’ drugs gebruikt. Onder de jongere collega’s zou dat zelfs normaal zijn.

Lees ook:

Ontslagzaken in 2021: van kus voor collega tot verkeerde crematie

Wat betreft de naakte massage stelde de man dat geen van de aanwezige feestgangers daar aanstoot had genomen. Sterker nog, iedereen had daar ‘erg om moeten lachen’. Ook een eerder (bijna) naakt optreden – waarbij de man tijdens een uitje alleen met een schort aan collega’s had bediend – zou geen problemen hebben opgeleverd.

Ten slotte voerde de landenmanager nog aan dat zijn werkgever ondeugdelijk onderzoek had gedaan, en hem onder druk had gezet om te verklaren over de bedrijfsevenementen.

Klanten binnenhalen

Voor de rechtbank ontkende Natec kennis te hebben gehad van het drugsgebruik van de man. Ook ontkende het bedrijf dat het in de sector gebruikelijk is om feestjes met drank en drugs te organiseren om klanten en leveranciers binnen te halen.

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Bossche voorzieningenrechter niet onder de indruk was van het verweer van de landenmanager.

Niet door de beugel

Volgens de rechter maakte de man zich alleen al met het drugsgebruik schuldig aan ‘ernstig grensoverschrijdend gedrag’. Ook de naakte massage in een zakelijke setting en de seksuele opmerkingen kunnen niet door de beugel.

Volgens de voorzieningenrechter is voldoende aannemelijk dat er sprake is van een dringende reden voor het ontslag op staande voet. Omdat het daarom niet waarschijnlijk is dat een bodemrechter het ontslag zal vernietigen, blijft het ontslag in stand.

Geen ontslagvergoeding

Dat betekent dat de landenmanager zijn baan met riant salaris, winstdeling en certificaten verliest, geen recht heeft op een transitievergoeding of ontslagvergoeding, en vanwege het verwijtbare ontslag waarschijnlijk niet voor een WW-uitkering in aanmerking komt.

De advocaten van zowel de zonnepanelengroothandel als de ontslagen manager waren onbereikbaar voor commentaar.

Mathijs Smit

Natec Sunergy Ontslag

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments