Home Economie Deze Nederlandse innovatie lost het palmolie-probleem op

Deze Nederlandse innovatie lost het palmolie-probleem op

Vorige maand ontving NoPalm Ingredients de Rabo Duurzame Innovatieprijd (RDI) in de categorie Voedseltransitie. Wat doet NoPalm Ingredients precies? Wat maakt hun innovatie uniek? En welk probleem lossen ze hiermee op?

De innovatie van NoPalm Ingredients bestaat uit microbiële olie op basis van fermentatie en is daarmee een duurzaam alternatief voor palmolie. Deze olie kan, net als echte palmolie, verwerkt worden in uiteenlopende producten: van koekjes en broodbeleg tot shampoo en tandpasta. Maar dan zonder co2-uistoot, afbraak van de biodiversiteit en uitbuiting van boeren. Een duurzaam alternatief dus en een zeer welkome oplossing voor een groot probleem.

Impact maken

Lars Langhout is één van de founders, hij zegde zijn vorige baan op om echt impact te gaan maken. Toen hij co-founder Jeroen Hugenholtz tegenkwam en hoorde waar hij mee bezig was, besloot hij vol voor NoPalm Ingredients te gaan. Om zo het gigantische palmolie-probleem op te lossen.

Reststromen

De jury prijst NoPalm Ingredients in de eerste plaats voor hun creativiteit en innovativiteit. “Maar ook voor het slim om gaan met stromen en reststromen,” aldus jurylid Martin Luxemburg van de Unknown Group. “En dan niet reststromen die de hele wereld overgaan, maar juist hier lokaal zodat de olie niet de hele wereld over getransporteerd hoeft te worden.” 

Wereldwijde techniek

Het doel van NoPalms Ingredients is duidelijk: “Ons doel is dat onze techniek een wereldwijde techniek wordt die overal gebruikt wordt. Zodat je overal lokaal olie maakt van reststromen.” Om dusdanig op te kunnen schalen is niet alleen veel, maar ook ‘geduldig’ kapitaal nodig. Naast het prijzengeld die de startup met de RDI wint, is het netwerk in food en agri met zich brengt dus ook een welkome bijkomstigheid voor NoPalm Ingredients.

Bekijk onderstaand het interview met Lars Langhout en Martin Luxemburg, direct na de uitreiking van de RDI:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments