Home Buitenland Russen weg uit Kiev, maar nemen stad vanuit eigen land onder vuur

Russen weg uit Kiev, maar nemen stad vanuit eigen land onder vuur

De Russische troepen hebben het gebied rondom de Oekraïense hoofdstad Kiev weliswaar al enige tijd geleden verlaten, dat betekent niet dat de stad niet meer onder vuur ligt. Vroeg in de ochtend loeide in het noorden van de stad het luchtalarm en waren er explosies te horen.

In Kiev leek het de afgelopen weken even alsof de oorlog niet bestaan had. Met het zonnige weer liepen strandjes en terrassen als vanouds vol. Terwijl in vooral het oosten van Oekraïne hevige gevechten plaatsvinden, wordt rondom de hoofdstad het ‘normale leven’ weer zoveel mogelijk opgepakt. 

Lees ook:

Rook en ambulances: krachtige explosies gehoord in Kiev

Aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne probeerden de troepen van president Poetin naar Kiev op te rukken, maar die aanval werd afgeslagen. Inmiddels heeft het Russische leger het gebied verlaten, maar beschiet ze de Oekraïense hoofdstad vanuit eigen grondgebied met langeafstandsraketten.

Dat gebeurde vanochtend, maar Oekraïense eenheden wisten de raketten uit de lucht te knallen. Goed hoorbaar voor bewoners. “Vanochtend zijn er explosies gehoord in de wijk Vysjhorod”, zegt Okeksei Koeleba, de legerleider van de regio Kiev. “Onze luchtverdediging vuurde op vijandelijke doelen.” 

Lees ook:

Hoekstra moest in Kiev even schuilkelder in wegens luchtalarm

Ook loeide het luchtalarm weer, net als eerder deze week toen premier Draghi (Italië), president Macron (Frankrijk) en bondskanselier Scholz (Duitsland) op bezoek kwamen bij de Oekraïense president Zelenski. Inwoners van Kiev moeten nog altijd naar de schuilkelder als ze de sirenes horen, al doet niet iedereen dat meer.

Situatie Charkov ‘moeilijk’

Ondertussen gaat het de Oekraïners in Charkov, een stad die recent juist op de Russen werd terugveroverd, niet bepaald voor de wind. Oekraïense troepen wisten de vijand in deze regio ver terug te dringen, maar moeten nu toch zelf weer achteruit.

De regio Charkov grenst aan de provincie Loehansk, die nu bijna volledig in Russische handen is. Volgens Vladim Denisenko, binnenlands adviseur in Oekraïne, is de situatie rondom Charkov ‘moeilijk’. Hij denkt dat het Russische leger probeert dichterbij te komen om de stad te beschieten. 

Lees ook:

Inlijving Loehansk en Donetsk kwestie van tijd: wat wil Poetin nog meer?

“Rusland wil van Charkov een stad aan het front maken”, zegt Denisenko. Als de Russen de stad weten te omsingelen, kan zich net als eerder in Marioepol en Severodonetsk een bloedig scenario gaan afspelen. Die laatste is nog niet volledig in Russische handen, maar is wel net als Marioepol al helemaal aan flarden geschoten. 

Deportaties

Bijna zeshonderd burgers schuilen daar in opvangcentra in de Azot-fabriek. Ze kregen al meerdere evacuaties aangeboden, maar weigerden die telkens. Onder meer omdat ze dan waarschijnlijk door de Russen naar Russisch grondgebied geleid zouden worden. 

Volgens het Kremlin zijn er nu bijna twee miljoen Oekraïners naar Russisch grondgebied gebracht. Kiev en ook mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch zeggen dat er sprake is van deportaties.

Thomas van den Elshout

Volodimir Zelenski Vladimir Poetin Human Rights Watch Oorlog in Oekraïne Oekraïne

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments