Home Tech 'Chinese moederbedrijf TikTok had toegang tot data VS'

‘Chinese moederbedrijf TikTok had toegang tot data VS’

Het Chinese ByteDance zou regelmatig toegang hebben gehad tot de data van Amerikaanse TikTok-gebruikers, ondanks beloften dat dat niet zou gebeuren.

Dat schrijft Buzzfeed News op basis van gelekte audio van meer dan tachtig interne TikTok-vergaderingen die in handen zouden zijn van de nieuwssite. TikTok werd in 2020 bijna verboden vanwege zorgen van de toenmalige Amerikaanse overheid dat China via TikTok informatie over Amerikanen zou verzamelen. 

Het leek er even op dat de Amerikaanse activiteiten van ByteDance daarom aan Amerikaanse partijen zouden worden verkocht. Nadat de toenmalige president Donald Trump zijn herverkiezing verloren had, was dat plan echter van de baan.

Sindsdien belooft TikTok regelmatig dat het geen Amerikaanse data naar China doorstuurt. 

2020

Moederbedrijf TikTok na Trump-deal: Chinezen blijven de baas

Herhaaldelijk toegang tot data VS

Maar in de opnamen die Buzzfeed in handen heeft, zeggen negen TikTok-medewerkers herhaaldelijk – in totaal 14 keer – dat het Chinese moederbedrijf in ieder geval tussen september 2021 en januari 2022 toegang heeft gehad tot deze informatie. Het gaat om situaties waarbij de Amerikaanse medewerkers bijvoorbeeld geen toestemming kregen om de betreffende data in te zien zonder hulp vanuit China.

Eén medewerker gaf tijdens de vergaderingen aan dat ‘alles in China gezien wordt’. Er zou een ‘master admin’ in Beijing actief zijn die toegang zou hebben tot alle informatie van de app. 

In een statement aan Buzzfeed zegt TikTok slechts dat het zegt zijn best te doen om ‘alle twijfel weg te nemen over de beveiliging van Amerikaanse data’. Het bedrijf heeft meermaals aangegeven dat het geen data deelt met de Chinese overheid.

Zorgen in Europa

De Ierse privacycommissaris Helen Dixon zei in maart van vorig jaar dat zij zich zorgen maakte dat data van Europese TikTok-gebruikers in China terecht zou komen. “TikTok vertelt ons dat EU-gegevens worden doorgestuurd naar de VS en niet naar China, maar wij hebben vernomen dat de mogelijkheid bestaat dat medewerkers van TikTok in China wel toegang hebben tot de gegevens”, zei zij toen.

TikTok verhuisde zijn Amerikaanse data deze week naar servers van het Amerikaanse techbedrijf Oracle. Het bedrijf belooft ook om een Amerikaans bestuur aan te wijzen om deze datastroom te beheren.

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Bright

ByteDance TikTok Verenigde Staten China

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments