Home Nett binnen Personeelstekort bedreigt maakindustrie: 'Duizenden onvervulbare vacatures'

Personeelstekort bedreigt maakindustrie: ‘Duizenden onvervulbare vacatures’

Structurele personeelstekorten vormen een bedreiging voor de groei van de Nederlandse maakindustrie. De sector bloeit, zeggen economen van ING. Maar dat kan alleen zo blijven als er efficiënter gewerkt wordt en wordt geïnvesteerd in digitalisering.

Installatiebedrijven, metaalproducenten of fabrikanten van machines. De Nederlandse technologische maakindustrie doet het goed, zegt ING in een rapport. In de afgelopen vijf jaar groeide het aandeel van de sector in de Nederlandse economie met zo’n 5 procent per jaar. En die groei kan doorzetten, verwacht ING.

Maar zoals bij zo’n beetje alle sectoren, ligt er een belangrijke bedreiging op de loer: de arbeidsmarkt is krapper dan ooit. En dat lijkt er niet minder op te worden de komende tijd. In 2026 zouden er tussen de 15.000 en 20.000 ‘niet te vervullen’ vacatures voor technici zijn, zeggen de economen.

Vooruitgang

Wil de sector blijven bloeien, dan moet de arbeidsproductiviteit omhoog en zal er efficiënter gewerkt moeten worden. Investeren in technologische vooruitgang is daarom cruciaal, aldus ING.

Bij het digitaliseren van processen zou er veel te winnen zijn, net als in het opleiden van personeel. Maar ook door gebruik te maken van data en samenwerking tussen bedrijven in de keten kan er geïnvesteerd worden in technologische vooruitgang.

Lees ook:

Personeelstekort: hoe het komt, en wat we eraan kunnen doen

Voor veel kleinere bedrijven in de sector is het wel een opgave, zegt ING. Ze hebben vaak onvoldoende kennis en middelen in huis om nieuwe technologie te gebruiken of ontwikkelen. Of om bijvoorbeeld mensen op te leiden. 

Het goede nieuws: lukt het de sector om tot 2030 jaarlijks een productiviteitsgroei van 5 procent te behalen, dan zijn er geen extra medewerkers nodig om in het huidige tempo verder te blijven groeien, zegt ING. Maar is die groei 3 procent dan moeten er in de komende jaren zo’n 70.000 krachten bij. 

200.000 krachten

Is er geen productiviteitsgroei, dan zou de sector over een paar jaar echter meer dan 200.000 extra medewerkers nodig kunnen hebben.

Branchevereniging voor de maakindustrie FME herkent het beeld dat ING schetst en zegt dat het potentieel van technologie ten volle moet worden benut om de uitdagingen in de sector aan te pakken.

Prioriteit

“Digitalisering van productie- en bedrijfsprocessen zal de arbeidsproductiviteit in onze sector doen groeien”, zegt FME. Het moet prioriteit zijn bij bedrijven, iets waarvoor FME zich naar eigen zeggen hard maakt. Ook wil de organisatie kleinere bedrijven helpen bij de toepassing van technologie.

FME hoopt ook dat de overheid een steentje bijdraagt in de vorm van subsidies en simpele regels op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Parttimer kan deel personeelstekort oplossen, maar wordt ontmoedigd

Previous articleTennisser Van de Zandschulp nu 26e op wereldranglijst
Next articleKLM moet in juli dagelijks zo’n 7000 stoelen schrappen vanaf Schiphol
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments