Home Economie Duitsland vreest leveringsstop Russisch gas, roept alarmfase uit

Duitsland vreest leveringsstop Russisch gas, roept alarmfase uit

De Duitse regering vreest dat Rusland de gaslevering via de Nord Stream 1-pijpleiding volledig af gaat sluiten. Daarom schakelt de overheid over op de alarmfase in het gasnoodplan.

“Gas is vanaf nu een schaars goed in Duitsland”, zei Robert Habeck, minister van Economie en Klimaat, tijdens een persconferentie. De leveringszekerheid is nu nog gegarandeerd, maar of dat zo blijft is onzeker. “De huidige situatie moet ons niet een vals gevoel van veiligheid geven”, zei de minister. 

Nu al 60 procent minder gas

En dus moeten Duitsers hun gasverbruik verminderen. De winter komt eraan en het is zaak om daar goed op voorbereid te zijn, zei Habeck. 

Het besluit om naar fase 2 in het gasnoodplan te gaan volgt op het deels dichtdraaien van de gastoevoer. Eerder deze maand besloot Rusland 60 procent minder gas via Nord Stream 1 te leveren. Ook de hoge gasprijzen op de markt spelen mee bij het besluit de volgende stap te nemen, zei Habeck. 

Lees ook:

Helemaal geen gas uit Rusland? 'Europa moet zich op ergste voorbereiden'

Gasopslagen zo snel mogelijk vullen

Als Nord Stream 1 helemaal dichtgaat, wordt het moeilijker voor Duitsland om de gasopslagen op tijd te vullen. Daarmee loopt de kans op een energiecrisis in de winter op voor de belangrijkste economie in de EU. 

De Duitsers willen nu zo snel mogelijk de gasopslagen vullen. Op dit moment zitten die voor 58 procent vol. Als de leveringen via Nord Stream 1 op 40 procent blijven hangen, wordt het al moeilijk om de opslagen 90 procent vol te krijgen voor december, zegt het ministerie.

Het is nog maar de vraag of er überhaupt gas blijft stromen door de pijpleiding. Bronnen binnen het ministerie zeggen tegen de Financial Times dat erop gerekend wordt dat de Russen de pijpleiding volledig dichtdraaien onder het mom van ‘onderhoud’.

Lees ook:

Kolencentrales op volle kracht: levert dat genoeg op?

Groene energie

“De vermindering van de gaslevering is een economische aanval op ons door Poetin”, zei Habeck. “We zullen ons hiertegen verdedigen.”

De Duitse regering is nog niet bereid om de wet aan te passen zodat energiebedrijven prijsstijgingen direct kunnen doorberekenen aan klanten. Maar consumenten moeten erop rekenen dat ze sowieso meer moeten gaan betalen, zei Habeck. 

Daarbij steekt de Duitse regering ook de hand in eigen boezem. “Het was een politieke fout om in het verleden geen hernieuwbare energie op te bouwen, dat moet meteen rechtgezet worden”, zei de minister. 

Nederlandse opslag 50 procent vol

Ook andere landen kunnen last hebben van dichtdraaien van Nord Stream 1. De leiding is een van de twee belangrijkste aanvoerlijnen van Russich gas naar Europa. 

In Nederland besloot het kabinet vorige week om de kolencentrales de komende tijd op vol vermogen te laten draaien om te voorkomen dat huishoudens in de kou komen te zitten deze winter. Dat is onderdeel van een crisisplan om een gastekort te voorkomen.  

Inmiddels zijn de Nederlandse gasopslagen voor bijna 50 procent gevuld. Het doel is om 80 procent te halen. 

EU wil liever kolen stoken dan Poetins portemonnee spekken

Europa wil koste wat het kost af van Russisch gas. En om dat voor elkaar te krijgen liggen opties op tafel, die hiervoor nog onbespreekbaar waren. Zoals het laten draaien van kolencentrales.

Previous articleMicrosoft: Russische hackers richten zich vaker op NAVO-landen
Next articleLast van muggen of vliegen? Deze 5 planten verjagen ze
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments