Home Buitenland Microsoft: Russische hackers richten zich vaker op NAVO-landen

Microsoft: Russische hackers richten zich vaker op NAVO-landen

Russische hackers hebben sinds het begin van de oorlog in Oekraïne cyberaanvallen uitgevoerd op zeker 128 organisaties in 42 landen buiten de Oekraïne. Onder andere de VS en NAVO-landen werden aangevallen.

De Verenigde Staten waren het belangrijkste doelwit van de Russische hackpogingen, meldt Microsoft. Ook vonden er veel cyberaanvallen op Polen plaats. Vanuit Polen wordt veel militaire en humanitaire hulp aan Oekraïne gecoördineerd. De Russische staatshackers richten zich ook op Baltische staten.

In de laatste weken is er volgens Microsoft een toename van de Russische cyberaanvallen op netwerken in Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden en Turkije. “We hebben ook een toename gezien van soortgelijke activiteiten gericht op de ministeries van Buitenlandse Zaken van andere NAVO-landen.” Zweden en Finland vroegen in mei NAVO-lidmaatschap aan.

Behalve op netwerken van regeringen richten de Russische hackers zich ook op onder andere denktanks, humanitaire organisaties, IT-bedrijven, energieleveranciers en andere ‘kritieke infrastructuur’.

Data gestolen

De Russische hackers wisten volgens het Microsoft-onderzoek 29 procent van de netwerken succesvol binnen te komen. In een kwart van die gevallen werd data gestolen. Volgens Microsoft ligt het werkelijke succespercentage van de hackers hoger, omdat sommige organisaties data opsloegen op eigen systemen in plaats van in de Microsoft-cloud. 

De Russische hackers legden tijdens de invasie in Oekraïne onder andere het grote satellietnetwerk van Viasat plat en brachten schade toe aan systemen van Oekraïense overheidsinstanties. Ook werd het internetverkeer in bezette delen van Oekraïne omgeleid via Russische providers. 

Lees ook:

'Russische hackers hielpen leger bij aanvallen in Oekraïne'

Verspreiding propaganda

Microsoft zag ook een grote toename van Russische beïnvloedingsoperaties, waarbij de verspreiding van Russische propaganda sinds het begin van de oorlog is toegenomen met 216 procent in Oekraïne en 82 procent in de Verenigde Staten. “We zijn bezorgd dat veel Russische beïnvloedingsoperaties momenteel maanden duren zonder goede detectie, analyse of openbare rapportage.” 

Microsoft gaat het onderzoek naar de propagandacampagnes uitbreiden. De Amerikaanse techgigant nam daarom vorige week Miburo Solutions over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in ‘de detectie van en reactie op buitenlandse beïnvloedingsoperaties’.

Lees ook:

'Zwaarste' cyberaanval sinds start oorlog in Oekraïne legt grote provider plat

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Bright

Vladimir Poetin NAVO Microsoft Oorlog in Oekraïne Cyberaanval Hacken Technologie Internet Rusland Verenigde Staten Oekraïne …

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments