Home Economie Beroemd door corona, nu staat Waku Waku te koop: 'Nooit goed hersteld'

Beroemd door corona, nu staat Waku Waku te koop: ‘Nooit goed hersteld’

De eigenaren van het omstreden Utrechtse restaurant Waku Waku, dat vorig jaar in het nieuws kwam omdat het weigerde coronapassen te checken, hebben hun bedrijf in de verkoop gezet. Zij vragen er 595.000 euro voor. “Wij worden er niet rijk van.”

Het veganistische restaurant Waku Waku werd in 2018 opgericht door de ondernemers Floris Beukers (41) en Naphassa Parinussa (33). Vorig jaar kreeg het Utrechtse bedrijf op slag nationale bekendheid, nadat het op sociale media had laten weten niet te zullen controleren of klanten tegen corona gevaccineerd waren of niet.

Tumultueuze periode

Dat betekende het begin van een tumultueuze periode van rechtszaken, een sluiting door de gemeente, en demonstraties van steunbetuigers voor de deur en elders in Utrecht.

Lees ook:

Utrechts restaurant sluit toch deuren, tientallen actievoerders op de been

Met crowdfunding haalde Waku Waku in enkele dagen ruim 250.000 euro op bij sympathisanten. Met dat geld wilden de eigenaren het bedrijf voortzetten. Uit registers van het UWV blijkt dat het restaurant daarnaast ook nog 219.000 euro aan loonsteun van de overheid ontving.

Restaurant te koop

Nu blijkt dat de restauranthouders toch met Waku Waku stoppen. In een advertentie op de makelaarssite Funda bieden zij het restaurant te koop aan voor 595.000 euro. Althans, dat is de prijs voor de inventaris en de goodwill, zeg maar de niet tastbare zaken als naamsbekendheid en klantenloyaliteit. Het pand, met een jaarhuur van 64.000 euro, is niet bij de koop inbegrepen.

 

Restauranteigenaren Naphassa Parinussa en Floris Beukers

Gevraagd naar de reden van de verkoop reageren Beukers en Parinussa geëmotioneerd. Eigenlijk willen zij na alle gebeurtenissen van vorig jaar niet meer in de media komen. “Mensen begrijpen niet wat zoiets met je doet. Ons personeel en wij zijn nooit helemaal goed hersteld van die tijd”, aldus Parinussa. “Wij willen nu rust.”

Ook Beukers zegt genoeg te hebben van alle aandacht. “Ik heb iedereen altijd respectvol benaderd, maar heb dat niet altijd terug ontvangen. Je krijgt naast de steun ook ellendige reacties, zoals zelfs doodsbedreigingen.”

Geen bloemetjes buiten

Beukers zegt niet rijk geworden te zijn van de crowdfunding en de loonsteun. “De crowdfunding hebben we gebruikt om het restaurant te redden. En de loonsteun was niet genoeg om alle kosten te dekken. Daarop leg je toe. We hebben het geld zeker niet gebruikt om de bloemetjes mee buiten te zetten.”

De oprichters zeggen eerlijk te hopen misschien nog wel iets aan de verkoop van het restaurant over te houden. “Of wij hier ongedeerd uitkomen, hangt af van hoe we het verkopen.”

Vraagprijs

Over de vraagprijs voor het restaurant is niet iedereen het eens. Volgens eigenaar Beukers is die eigenlijk veel te laag. “Ik vind dat het restaurant één miljoen waard is. Waku Waku is een geweldig succes en er zit veel potentie in. Maar de makelaar vond dat te hoog, en wilde realistisch inzetten.”

Lees ook:

Tonnen voor restaurant dat coronacheck weigert: komt dat geld goed terecht?

Verkopend makelaar Hubert Roos van Van der Weert Horecamakelaars legt uit dat de vraagprijs is berekend aan de hand van een aantal scenario’s en de waarden van de tastbare en niet-tastbare zaken. “In dit geval klopt alles. De inboedel is echt meganieuw, en de huur is laag in vergelijking met de locatie. En vóór corona draaide het restaurant een goede omzet, en was de kostenstructuur op orde.”

Schone lei

Dat het bedrijf Waku Waku eind 2020 een negatief eigen vermogen had, doet volgens hem niet ter zake. “Een enthousiaste nieuwe eigenaar neemt alleen de inventaris en de goodwill over en niet de vennootschap, en kan dus met een schone lei beginnen.”

Over de omzet en winst sinds het restaurant weer is geopend, zegt Roos zich niet te kunnen uitlaten. “Dat vind ik niet netjes.”

Naamsbekendheid

Onafhankelijk makelaar Leslie de Ruiter van Christies International Real Estate, die afgelopen jaren naast luxehuizen ook veel horecabedrijven verkocht, denkt dat de vraagprijs aan de hoge kant is. “Je neemt natuurlijk wel de inventaris en de keuken en aanverwante techniek over, maar daar is ook al wat waarde op afgeschreven.”

Ook denkt hij dat er niet een te grote waarde moet worden toegekend aan de gigantische naamsbekendheid en de vele steunbetuigers die het restaurant sinds vorig jaar heeft.

“Het is de vraag wat daarmee gebeurt, nu de eigenaren het restaurant verkopen. Ik heb de omzetcijfers niet gezien en gun de verkopers natuurlijk een goede deal, maar schat de helft van de vraagprijs realistischer.”

Mathijs Smit

Waku Waku Horeca Coronamaatregelen

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments