Home Buitenland Indonesië blijft achter Rusland staan: 'Poetin heeft land keihard nodig'

Indonesië blijft achter Rusland staan: ‘Poetin heeft land keihard nodig’

President Poetin aan één tafel met president Biden, president Zelenski en de leiders van de EU. Het lijkt nu onmogelijk, maar als het aan Indonesië ligt, gaat het in november gebeuren. Het land organiseert dan de G20-top en heeft (tegen de zin van het Westen) ook Poetin uitgenodigd. Dat komt Rusland heel goed uit, zegt onze correspondent Eva Hartog. 

De president van Indonesië, Joko Widodo, gaat vandaag in Moskou op bezoek bij Poetin. Beide landen hebben een goede band met elkaar en Indonesië wil Rusland op dit moment dan ook niet uitsluiten van deelname aan de G20-top, later dit jaar. 

Poetin naar Bali? 

De G20-top is een top waarbij de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie samenkomen. De voorzitter van de top, dit jaar Indonesië, bepaalt of er landen aanwezig mogen zijn en of er extra landen worden uitgenodigd. Naast Poetin is er ook een uitnodiging voor Oekraïne en president Zelenski.

Poetin heeft al gezegd de uitnodiging voor de top op Bali te aanvaarden, maar het is nog niet duidelijk of hij fysiek of via een videoverbinding aanwezig zal zijn. 

Een aantal westerse landen, onder leiding van de Verenigde Staten, lobbyt al langere tijd bij Indonesië om Rusland van de top uit te sluiten. Maar voorlopig blijft president Widodo bij zijn besluit. 

‘Signaal naar het Westen’

Volgens onze Rusland-correspondent Eva Hartog is het voor Poetin van groot belang om bij de top aanwezig te zijn. Hartog: ”Naar zijn eigen bevolking kan Poetin aantonen dat zijn plan om Rusland op te kaart te zetten werkt en dat hij nog steeds meetelt op het wereldtoneel.”

Lees ook:

Russische olie ondanks boycot met omweg toch naar Nederland

Maar volgens Hartog wil Rusland de uitnodiging vooral gebruiken als een signaal naar het Westen. 

”Poetin wil aan het Westen laten zien dat er genoeg landen zijn die wel met Rusland willen blijven praten en zaken willen doen.”

Eerder dit jaar ging ook de leider van de Afrikaanse Unie al bij Poetin op bezoek

Kans voor Rusland

Dat is precies wat de westerse landen, en met name de Verenigde Staten, willen voorkomen. Zij willen dat Rusland zoveel mogelijk wordt geïsoleerd en de economie daarmee wordt verzwakt. 

Nu zijn er al landen als China en India die altijd zaken zijn blijven doen met Rusland, maar er zijn volgens Han ten Broeke (directeur The Hague Centre of Strategic Studies) veel landen die niet precies weten hoe ze nu met Rusland om moeten gaan. 

Die landen (vooral uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika) kijken volgens Ten Broeke nu naar Indonesië. Als dat land Rusland uitnodigt en laat meepraten op de G20-top, biedt dat ook voor hen opties voor handel met de Russen.

En omgekeerd biedt dat dus een kans voor Rusland: dat moet het om zijn economie overeind te houden nu van deze samenwerkingen hebben. 

Antiwesters machtsblok? 

Volgens onze correspondent wil Rusland de samenwerkingen idealiter zo groot mogelijk opzetten. Hartog: ”Het liefst zou Poetin natuurlijk hebben dat landen zich achter hem scharen in een soort antiwesters blok.”

Over zo’n blok is in het Kremlin al weleens nagedacht: een samenwerking van Brazilië, India, China, Indonesië, Turkije, Mexico, Indonesië en Rusland zelf zou tegenwicht moeten bieden aan de samenwerking tussen de westerse landen.”

Lees ook:

Rusland lost voor het eerst in eeuw buitenlandse schuld niet af

Maar, zo stelt Hartog, zelfs als bepaalde landen met sterke economieën in het midden blijven, door bijvoorbeeld niet mee te doen aan de sancties tegen Rusland in het kader van business as usual, geldt dat voor Moskou in deze situatie al als winst.

De uitnodiging van Indonesië (en daarmee het uitblijven van een sanctie) is voor Rusland daarmee een eerste overwinning. Al is het nog wel onduidelijk of de G20 doorgaat. Meerdere westerse landen dreigen met een boycot als de uitnodiging voor Rusland blijft staan.  

RTL Nieuws

Vladimir Poetin G20 Oorlog in Oekraïne Rusland Indonesië

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments