Home Lifestyle Waarom blijven leren (juist nu) belangrijk is: 'Met STAP-budget is drempel lager'

Waarom blijven leren (juist nu) belangrijk is: ‘Met STAP-budget is drempel lager’

Denk jij wel eens na over het volgen van een online opleiding? Dan ben je niet de enige. Leren is hot – en al helemaal nu. Maar waarom eigenlijk? En wat kun je met die extra kennis? Lisan van der Lee, implementatiemanager bij SkillsTown, legt het uit. “Een opleiding geeft je focus.”

Lisan van der Lee is implementatiemanager bij SkillsTown: een online opleider voor organisaties en professionals. Volgens van der Lee is het cruciaal om te blijven leren, met name omdat de maatschappij zich vliegensvlug ontwikkelt. “Er verandert continu van alles, of je nu jong of oud bent. Wat je vijf jaar geleden leerde tijdens je studie kan nu al compleet achterhaald zijn. Door te blijven leren creëer je kansen voor jezelf op zowel werk-, als persoonlijk vlak.”

Het is goed om op de hoogte te blijven van alles wat er gebeurt op de arbeidsmarkt en daaromheen. “Functies binnen bedrijven veranderen, maar zolang je blijft leren is dat geen probleem. Op die manier zorg je dat je meegroeit en dat je relevant blijft voor een bedrijf of eventueel nieuwe werkgever. Ook draagt leren bij aan mentale gezondheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat het goed is om nieuwe dingen te doen.”

Geen tijd

Van der Lee merkt dat mensen zich willen blijven ontwikkelen, maar vaak worden tegengehouden door één aspect: tijd. “Elk mens en iedere organisatie heeft het druk, ongeacht de branche. Wij Nederlanders zijn een drukbezet volkje. De vraag is altijd: hoe past het volgen van een opleiding in een leven met een drukke baan, gezin, privéleven en af en toe ook nog ruimte voor jezelf?”

Lees meer:

5 redenen om nu met een online opleiding te beginnen

Hoewel het lijkt alsof elk moment van de week wordt opgeslokt door dagelijkse dingen, zijn er volgens Van der Lee een aantal manieren om tóch die ene opleiding succesvol af te ronden. “Maak een stappenplan met concrete doelen. Wat ga je doen? Wanneer? Wat zijn je deadlines? Deel het op in kleine brokjes, zodat je voor jezelf ook steeds kleine succesmomenten kunt vieren. Het stellen van die doelen gaat je echt helpen om meer overzicht te krijgen en de opleiding uiteindelijk succesvol te voltooien.”

Een andere manier om je focus te behouden en prioriteiten te stellen is het werken met een buddy. “Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek iemand die jou scherp houdt en waarmee je kunt sparren. Het is handig als diegene iemand van de opleiding is”, zegt Van der Lee, die zelf intern ook regelmatig met collega’s om de tafel zit. “Wij doen ook cursussen en hebben af een toe een check in-moment met elkaar. Waar staan we? Waar lopen we tegenaan en wat zijn oplossingen? We stellen doelen, tussendoelen en deadlines. Dat helpt echt en is een fijne stok achter de deur.”

Meer structuur

Wat het verschil is tussen jezelf verrijken met kennis op bijvoorbeeld het internet of via het volgen van een opleiding? “Een opleiding volgen geeft je focus en zorgt denk ik eerder dat je prioriteiten stelt. Van een YouTube filmpje kun je zeker leren, maar een opleiding heeft vaak meer structuur.”

Lees meer:

Er wordt meer online geleerd dan ooit

Ook zal de kwaliteit van een opleiding verschillen met de content die je zelf als particulier verzamelt. “Er is nagedacht over de invulling en opbouw van een opleiding. Bij onze opleidingen zijn mensen betrokken die didactisch onderlegd zijn en die echt kijken naar hoe je kennis moet overbrengen. Dat is wel iets anders dan wanneer iemand een reeks filmpjes op YouTube zet.”

Een opleiding volgen komt aan op commitment. Fysiek en mentaal, maar ook financieel. “Er hangt vaak een prijskaartje aan een opleiding. Dat is voor sommigen een reden om zich tegen te laten houden, maar aan de andere kant werkt het ook motiverend. Eenmaal ingeschreven en betaald gaan mensen er vaak meer voor.”

1000 euro STAP-budget

Het spreekt voor zich dat het geld er dan wel moet zijn. Sinds dit jaar is het mogelijk om subsidie vanuit de overheid te ontvangen, in de vorm van het STAP-budget. “Iedere Nederlander kan een budget van 1000 euro aanvragen, om te gebruiken voor scholing en ontwikkeling. Hiermee biedt STAP een laagdrempelige oplossing voor iedereen in Nederland die zichzelf wil ontwikkelen of omscholen.”

Van der Lee moedigt iedereen dan ook aan om gebruik te maken van deze mogelijkheid. “Je krijgt een kans, dus maak er gebruik van. Het is echt een mooi opstapje om andere paden te verkennen. Wil je een duurdere opleiding doen maar twijfel je nog? Gebruik dan het STAP-budget om kennis te maken met het vakgebied, in de vorm van een laagdrempeligere opleiding of cursus. Dan kun je daarna beslissen of je later meer tijd en geld over hebt voor die duurdere opleiding.”

Lees meer:

Uren in de wacht voor aanvraag opleidingssubsidie: 'Stoom komt uit mijn oren'

Bij SkillsTown kun je ook STAP-opleidingen volgen. “Wij bieden deze blended aan. Dit betekent dat je door middel van verschillende online leermethoden aan de slag gaaten dat je volledig zelf mag bepalen hoe je dat doet. Wel stellen wij doelen voor jou en geven we duidelijke deadlines waar je je aan vast kunt houden, zodat je overzicht behoudt. Daarnaast sluiten we af met een fysieke afsluitende eindbijeenkomst waarbij je met andere deelnemers de theorie induikt en je certificaat in ontvangst krijgt.”

Geïnspireerd geraakt en zin om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met een online opleiding? Vanaf vrijdag 1 juli (morgen!) kun je het STAP-budget weer aanvragen. Ga naar de website van SkillsTown en claim jouw €1000,-.

Paula Vaarkamp

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments