Home Economie Rutte: geen 500 euro extra koopkrachtsteun voor lage en middeninkomens

Rutte: geen 500 euro extra koopkrachtsteun voor lage en middeninkomens

De 500 euro extra koopkrachtsteun voor lage en middeninkomens komt er dit jaar niet. Volgens het kabinet is het te ingewikkeld om dat dit jaar nog te regelen. “Het is geen onwil, maar in de uitvoering is het redelijk rampzalig”, zegt premier Mark Rutte.

Oppositiepartijen drongen al langer aan op meer koopkrachtsteun voor mensen die het zwaarst worden geraakt door alle prijsstijgingen. In het debat over de Voorjaarsnota twee weken geleden zei premier Rutte positief te staan tegenover een idee van PvdA en GroenLinks om mensen die nu ook al zorgtoeslag krijgen een ‘najaarstoeslag’ van 500 euro te geven.

Het debat werd geschorst om het kabinet de tijd te geven te onderzoeken wat er nog mogelijk is. Dat onderzoek is nu afgerond, en er blijkt volgens het kabinet niets mogelijk. “Onze conclusie is dat het echt gewoon niet gaat”, zegt Rutte vandaag.

Lees ook:

Voorzitter FNV: grote acties als koopkracht niet verbetert

Niet uit te leggen

GroenLinks-leider Jesse Klaver is zeer teleurgesteld. “Hier is echt sprake van onwil. We weten al maanden dat het nodig is om mensen te helpen. Dat het kabinet dat niet doet, daarmee laten ze mensen echt zitten.”

Ook PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken is niet te spreken over de inspanningen van het kabinet. “Als je écht iets wil doen voor al die Nederlanders die in de financiële problemen komen, dan kan dat. Dit kabinet gooit alles op onuitvoerbaarheid, maar komt met geen enkel alternatief. Pure politieke onwil.”

Rutte spreekt dit met klem tegen. “Onwil. Nee, waarom zouden we?”

Heilloze route

Het kabinet had eerder ook al 800 euro toegezegd aan de laagste inkomens. Maar het kost gemeenten veel moeite om iedereen te vinden die recht heeft op die tegemoetkoming.

De koopkrachtsteun van 800 euro voor de allerlaagste inkomens is een van de maatregelen die eerder al zijn genomen om de pijn van de alsmaar stijgende prijzen te verzachten. Verder trok het kabinet de portemonnee om de belasting op de energierekening te verlagen, en gingen de accijnzen omlaag om de prijzen aan de pomp te drukken.

Lees ook:

Extra steun voor lage- en middeninkomens? Kabinet worstelt met toeslag van 500 euro

RTL Nieuws

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments