Home Economie Vrouw verzweeg conflictontslag en keerde terug bij Philips in topbaan

Vrouw verzweeg conflictontslag en keerde terug bij Philips in topbaan

Een vrouw die eerder na een conflict door Philips op straat was gezet, solliciteerde vorig jaar opnieuw bij het elektronicaconcern. Omdat zij daarbij een andere naam gebruikte en haar eerdere ontslag verzweeg, wist zij de topbaan binnen te slepen.

Toen zij alsnog tegen de lamp liep en voor de tweede keer door Philips werd ontslagen, eiste de vrouw ontslagvergoedingen van in totaal ruim 168.000 euro. Dat blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter.

Eerder ontslag

De vrouw ging eind 2015 aan de slag bij Philips als inkoopmanager. Een jaar later wilde het elektronicaconcern haar ontslaan, omdat zij geen hiërarchische verhoudingen zou accepteren en conflicten zou creëren.

De vrouw maakte destijds bezwaar tegen het ontslag, maar de rechter gaf er groen licht voor omdat de arbeidsverhouding was verstoord.

Nieuwe sollicitatie

Ondanks haar eerdere ontslag klopte de vrouw in het voorjaar van 2021 doodleuk opnieuw bij Philips aan voor een baan. Zij solliciteerde op de functie van marketing manager, met een maandsalaris van 12.500 euro.

Kijk ook:

Liegen over je CV: hoe ver kun je gaan?

In haar sollicitatie gebruikte zij een andere voornaam, en in haar curriculum vitae verzweeg zij eerder bij het elektronicaconcern te hebben gewerkt. In plaats daarvan zou zij die periode bij oliereus BP en voedingsconcern Cargill in dienst zijn geweest.

Baan binnen

Na gesprekken met de wervingsafdeling kreeg zij eind juni de baan. Bij het opstellen van haar arbeidscontract ontdekte de afdeling personeelszaken op basis van haar burgerservicenummer echter dat er iets vreemd aan de hand was, omdat de vrouw al in het personeelssysteem stond.

Daarop vroeg de wervingsafdeling van Philips, dat overigens wereldwijd 70.000 mensen in dienst heeft, de vrouw om opheldering.

Verzwegen op CV

Vervolgens lopen de verhalen uiteen. Volgens de vrouw gaf zij toen openlijk toe inderdaad bij Philips te hebben gewerkt. Zij zou dit niet op haar cv hebben gezet omdat het maar een korte periode was geweest, en het voor haar nieuwe functie geen relevante werkervaring was.

Volgens Philips had zij destijds beweerd dat het een vergissing moest zijn, en dat zij niet dezelfde persoon was. Als verklaring zou zij hebben gezegd dat zij een veel voorkomende naam had.

Nieuwe conflicten

Hoe dan ook; Philips nam genoegen met de verklaring van de vrouw, die daardoor begin september kon beginnen als marketing manager. Al vrij snel verslechterde de relatie tussen haar en haar leidinggevende, volgens de laatste omdat de vrouw zich ‘onprofessioneel en onbehoorlijk’ gedroeg.

Volgens Philips werd vervolgens ontdekt dat de marketing manager wel degelijk eerder in dienst was geweest. In februari werd zij wegens liegen tijdens de sollicitatie op staande voet ontslagen.

Ontslag op staande voet

De vrouw stapte naar de rechter om tegen haar ontslag te protesteren. Voor de Amsterdamse rechtbank erkende zij haar eerdere werk bij Philips van haar cv te hebben weggelaten, maar stelde dat zij de wervingsafdeling daarover na het verzoek om opheldering wel op de hoogte had gesteld.

Lees ook:

Ontslagzaken in 2021: van kus voor collega tot verkeerde crematie

De marketingdirecteur zei niet meer te willen werken voor Philips, omdat haar vertrouwen in de werkgever was beschadigd. Ter compensatie eiste zij wel een reeks ontslagvergoedingen en achterstallige beloningen, van samen ruim 168.000 euro.

Philips krijgt gelijk

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Amsterdamse kantonrechter Philips gelijk heeft gegeven. Volgens de rechter had de vrouw gezien de omstandigheden van haar ontslag in 2016 moeten weten dat zij haar eerdere werk voor Philips op haar cv had moeten zetten.

‘Door haar eerdere dienstverband bij Philips en de ontbindingsprocedure die tot het einde daarvan heeft geleid te verzwijgen en onder een andere voornaam te solliciteren heeft de vrouw het vertrouwen van Philips zodanig geschonden’, dat de werkgever haar niet in dienst hoeft te houden, oordeelt de kantonrechter.

Geen ontslagvergoedingen

Philips mag de vrouw dus op straat zetten, zonder de geëiste 168.000 euro aan ontslagvergoedingen te hoeven betalen. Wel is het elektronicaconcern haar ruim 9000 euro schuldig wegens verhuis- en onkostenvergoedingen en vakantiedagen.

Daar staat tegenover dat de vrouw Philips 43.500 euro moet betalen aan gefixeerde schadevergoeding. Dat is een vergoeding die werkgevers kunnen claimen als een werknemer door verwijtbaar handelen moeten vertrekken, ter grootte van het salaris tijdens de opzegperiode.

Hoger beroep

Of de werkneemster nog overweegt in hoger beroep te gaan, en hoe het kan dat Philips de vrouw toch in dienst nam nadat de afdeling personeelszaken ontdekte dat zij hetzelfde bsn-nummer had als de eerder ontslagen werkneemster, is onbekend.

Advocaat Irene Lansen van de werkneemster onthoudt zich van commentaar op de ontslagzaak. Woordvoerder Tommie Dijstelbloem van Philips kon nog geen toelichting geven.

Mathijs Smit

Philips Ontslag Solliciteren

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments