Home Buitenland 'Verdachte moord Japanse oud-premier Abe was boos om financiële problemen moeder'

‘Verdachte moord Japanse oud-premier Abe was boos om financiële problemen moeder’

De man die vastzit omdat hij gisteren de Japanse oud-premier Shinzo Abe zou hebben vermoord, was boos omdat Abe volgens hem een religieuze groep had gepromoot waaraan zijn moeder veel geld was kwijtgeraakt. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo.

Het persbureau, dat zich baseert op bronnen rond het onderzoek naar de moord, zegt dat de 41-jarige man heeft verklaard dat zijn moeder door donaties aan die groep in financiële problemen was geraakt. Hij wilde aanvankelijk een leider van die groep doden, waarom hij uiteindelijk niet hem maar Abe als slachtoffer koos, is niet bekend.

Werkloze oud-militair

Eerder werd al bekend dat Tetsuya Yamagami het had gemunt op een religieuze organisatie waarvan hij dacht dat Abe daaraan was verbonden, maar niet waarom hij wrok koesterde tegen de organisatie en Abe. Van Yamagami is bekend dat hij militair is geweest, maar inmiddels werkloos was. Hij zou het moordwapen zelf hebben gemaakt.

Oud-premier Shinzo Abe werd doodgeschoten toen hij in aanloop naar de senaatsverkiezingen van morgen in de stad Nara kiezers toesprak namens de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP). De moord veroorzaakte wereldwijd een schokgolf. Door de strenge wapenwetten in Japan is vuurwapengeweld zeldzaam en ook geweld tegen politici komt er weinig voor. 

Lees ook:

Moordaanslag Abe groot mysterie in extreem veilig Japan

Maandag zal een wake worden gehouden voor de voormalig premier. De verkiezingen gaan morgen door, volgens de huidige premier Fumio Kishida is dat juist nu belangrijk. Ook de verkiezingscampagnes zijn weer hervat.

Bekijk ook: Rutte aangedaan door moord op oud-premier Abe

Premier Rutte reageerde gistermiddag op het nieuws.

Previous articleDoe dit NIET als je je woonkamer groter wil laten lijken
Next articleElon Musk wil Twitter niet meer overnemen
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments