Home Economie 'Kabinet komt met pakket om koopkracht te ondersteunen'

‘Kabinet komt met pakket om koopkracht te ondersteunen’

Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën zegt dat het kabinet op Prinsjesdag met maatregelen zal moeten komen om de koopkracht van Nederlanders te ondersteunen. Maar als er een recessie komt, dan moet er misschien ook worden bezuinigd, zegt hij tegen De Telegraaf.

In het gesprek met de krant zegt Van Rij dat het coalitieakkoord is geschreven ‘onder een ander gesternte’, namelijk toen het economisch beter ging. Er moet niet alleen geld gaan naar koopkrachtreparatie voor de minima, maar ook voor specifieke koopkrachtreparatie van de middeninkomens, aldus Van Rij. “Het moet lonen om te werken.”

Volgens hem liggen verlenging van de lagere benzineaccijns en lagere btw op de energienota op tafel. 

De benzineaccijns, de energiebelasting en de btw op energie zijn tot het einde van dit jaar verlaagd. “We moeten natuurlijk nadenken wat de gevolgen zijn van een accijnsverhoging per 1 januari.”

Lees ook:

Allerrijksten betalen minste belasting: kabinet gaat vermogens meer belasten

Bezuinigingen

En bij een dreigende recessie moet de overheid volgens hem de eigen uitgaven kritisch tegen het licht houden. Van Rij sluit bezuinigingsrondes zoals bij eerdere crises niet uit.

“Kijk naar de scenario’s van De Nederlandsche Bank: in twee van de drie scenario’s gaat het niet de goede kant op met onze economie. Ik denk dat die discussie eerder vroeger op ons af gaat komen dan later. We zitten natuurlijk in uitzonderlijke tijden.”

RTL Z / ANP

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments