Home Economie Bedenkster kreeg geen stuiver voor succesvol tv-format Paleis voor een Prikkie

Bedenkster kreeg geen stuiver voor succesvol tv-format Paleis voor een Prikkie

Het bedenken van een succesvol format voor een televisieprogramma levert niet altijd kapitalen op. De bedenkster van 'Paleis voor een Prikkie' is slaags geraakt met de televisieproducent over het uitblijven van inkomsten. De rechter kent haar nu een schamele 4000 euro toe.

Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Amsterdam.

De vrouw werkte in de herfst van 2017 voor televisieproducent Vincent TV aan de productie van programma Steenrijk, Straatarm. In een van die uitzendingen trad het opvallende stel Frank Jansen (76) en Rogier Smit (47) op.

Eigen programma

Omdat het optreden van de twee extraverte interieurstylisten tot een golf van enthousiasme van kijkers op sociale media leidde, verzon de vrouw in sneltreinvaart een eigen programma voor hen.

Lees ook:

Frank en Rogier laten hun krachten zien in Paleis voor een Prikkie

Daarin zouden ‘Frank en Rogier’ een paar honderd euro krijgen, waarmee zij de woningen van minder welgestelde mensen zouden inrichten met spullen uit kringloopwinkels.

Een prikkie

Producent Vincent TV was enthousiast, en liet het idee snel verder ontwikkelen. De vrouw en de producent spraken af dat zij samen eigenaar zouden worden van de formatrechten, en de netto-inkomsten daaruit samen zouden delen.

De producent bood het programma aan bij televisiebedrijf Talpa van John de Mol, die toehapte. Talpa-zender SBS6 zond begin 2018 het eerste seizoen van Paleis voor een Prikkie uit.

Talpa betaalde 370.000 euro aan productiekosten voor zes uitzendingen, maar dwong wel af dat het in ruil daarvoor de helft van de zogenoemde formatrechten kreeg. Voor de bedenkster en de producent resteerde dus elk 25 procent. Ook hoefde Talpa zelf geen formatvergoeding aan de eigenaren te betalen.

Succesvolle seizoenen

Paleis voor een Prikkie beleefde vier succesvolle seizoenen, waarbij de bedenkster van het programma nog even als eindredacteur betrokken was. Eind 2019 stapten Jansen en Smit over naar RTL.

Lees ook:

Frank en Rogier maken overstap naar RTL

Dat betekende het einde van het succes, zowel voor het programma als voor de presentatoren. SBS6 zond nog een seizoen uit met een nieuw duo, maar daarvan vielen de kijkcijfers tegen. De overstap van Jansen en Smit was evenmin een succes. Vorig jaar haalde RTL het duo na een relatiebreuk van de buis.

Geen stuiver

Begin 2020 werd het de bedenkster van het programma duidelijk dat zij ondanks de succesvolle seizoenen geen stuiver aan het format had verdiend. De productievergoeding was volledig terechtgekomen bij de producent, en Talpa had geen formatvergoeding hoeven te betalen. Format-inkomsten uit het buitenland waren er niet geweest.

Daarop ontbrandde een vervelende strijd tussen de vrouw en de producent. In de eerste plaats zette zij in augustus van dat jaar een streep door de exploitatie-overeenkomst. Mede daarop ketste de verkoop van het format aan een geïnteresseerde Duitse producent af.

Rechtszaak

Ook stapte de vrouw naar de rechter, onder meer om van Vincent TV een trits vergoedingen te eisen van samen ruim een kwart miljoen euro.

Lees ook:

Samenwerking RTL met duo Frank en Rogier definitief beëindigd

Volgens de vrouw had de producent in de deal met Talpa te veel weggegeven, en geen rekening gehouden met haar belangen. Bij het gemis aan formatinkomsten zou zij recht hebben op minstens een percentage van de productievergoeding.

Claims van tafel

Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Amsterdamse rechtbank de meeste van haar claims van tafel heeft geveegd.

Volgens de rechter wist de producent aannemelijk te maken dat zenders meestal geen formatvergoeding betalen voor nog onbewezen televisieformats. En omdat zij de productiekosten voor het programma betalen en de marketing en uitzending verzorgen, kunnen zij een deel van de formatrechten opeisen.

Daarom schoot de producent volgens de rechter niet tekort in de deal die met Talpa/SBS werd gesloten.

Vergoeding 4000 euro

Wel ging de producent de fout in door zich bij haar verkooppogingen in het buitenland voor te doen als enige rechthebbende op het format. Daarom mocht de vrouw haar contract met Vincent TV vernietigen, en heeft zij recht op een schadevergoeding. Die berekende de rechter echter op een schamele 4.000 euro.

Dat is bij verre niet genoeg om de juridische kosten van de vrouw te vergoeden, die volgens haar zo’n 65.000 euro bedragen.

Juridisch directeur Hanneke Bannink van Vincent TV onthoudt zich van commentaar. “Wij hebben niets aan de uitspraak toe te voegen.” De bedenkster van het format laat weten teleurgesteld in het vonnis te zijn, en een hoger beroep te overwegen.

Mathijs Smit

Frank Jansen Rogier Smit Frank en Rogier Talpa Vincent TV SBS Televisie Media Tv programma

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments