Home Buitenland Italiaanse premier Draghi dient ontslag in, maar president weigert

Italiaanse premier Draghi dient ontslag in, maar president weigert

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft vandaag zijn ontslag ingediend als premier van Italië, maar president Sergio Mattarella weigert dat te accepteren. De 74-jarige Draghi miste de steun van coalitiepartij Vijfsterrenbeweging, die vandaag weigerde deel te nemen aan een belangrijke stemming over een steunpakket voor de bevolking.

Wat nu gaat gebeuren is onduidelijk. De verwachting is dat de president aan de regering zal vragen de stemming opnieuw te houden, in de hoop dat de Vijfsterrenbeweging alsnog deelneemt, om zo de coalitiepartijen weer bij elkaar te brengen.

Draghi had eerder aangegeven niet verder te willen als premier wanneer hij de steun zou verliezen van een van de coalitiepartijen. De premier is zelf geen lid van een politieke partij. Hij voert sinds februari 2021 een kabinet aan dat nu, na enkele afsplitsingen, uit zes partijen bestaat.

Steun Vijfsterrenbeweging

Omdat de Vijfsterrenbeweging wegbleef bij de stemming, wil Draghi ermee stoppen. Draghi’s regering had de vertrouwensstemming, eerder op de dag in het parlement, overigens wel gewonnen.

De Vijfsterrenbeweging was tot voor kort de grootste partij in het parlement, maar verschillende parlementariërs hebben zich intussen van de partij afgescheiden.

Lees ook:

Italië houdt het spannend: Berlusconi for president of toch Supermario?

“De coalitie van nationale eenheid die deze regering steunde, bestaat niet langer”, zei Draghi, die eerder voorzitter was van de Europese Centrale Bank. Hij was de zesde premier van het Zuid-Europese land in tien jaar.

Verkiezingen in najaar

De stemming ging onder meer over een steunpakket voor de bevolking, om de hoge energieprijzen en de inflatie te compenseren. De Vijfsterrenbeweging van oud-premier Guiseppe Conte zei het plan onvoldoende te vinden, en voegde daaraan toe dat het de partij niet ging om vertrouwen in de regering.

Als de regering valt, worden waarschijnlijk dit najaar nieuwe verkiezingen gehouden. Die stonden eigenlijk gepland voor volgend jaar.

Lees ook:

Ook Italië wil af van Russisch gas en hoopt op contract met Algerije

RTL Nieuws

Mario Draghi Italië

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments