Home Economie Europa wil ban op Russisch goud vanwege oorlog in Oekraïne

Europa wil ban op Russisch goud vanwege oorlog in Oekraïne

De Europese Commissie wil de import van goud uit Rusland in de EU verbieden. Zet zo'n ban zoden aan de dijk?

Eurocommissaris Maroš Šefčovič, die in de Tsjechische hoofdstad Praag vergadert met de EU-ministers van Europese Zaken, is voorstander van een importban op Russisch goud.

Als dat verbod er komt, is dat de laatste in een reeks sancties van de EU aan Rusland om Poetin en zijn oorlogsmachine te raken na de inval in Oekraïne. Zo wil de EU eind dit jaar volledig stoppen met de import van Russische olie. Dat is een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

Dat geldt een stuk minder voor de export van goud.

Lees ook:

EU-leiders akkoord over gedeeltelijke olieboycot Rusland om oorlog Oekraïne

Olie- en gasinkomsten zijn veel groter

Het land is wereldwijd wel één van de grootste goudproducenten. Zo produceerde het in 2021 bijna 331 miljoen ton goud, en dat was maar iets minder dan de 332 miljoen ton die China produceerde.

Toch Rusland is niet zo’n grote exporteur. Het was slechts zevende op de ranglijst. De export van goud leverde het land in 2021 17,4 miljard dollar (17,2 miljard euro) op. Dat is op zich natuurlijk een flink bedrag, maar het valt in het niet vergeleken met de 241 miljard dollar die het verdiende met de export van aardolie, chemische producten en aardgas.

Lees ook:

Zorgen om olieboycot: 'Kans dat diesel schaars en duur wordt'

Export naar Europa ligt al bijna stil

Vóór de Russische inval in Oekraïne verkocht Rusland vooral goud aan het Verenigd Koninkrijk, schrijft persbureau Reuters. Dat land is geen lid meer van de Europese Unie en de uitvoer van Russisch goud naar de Britten is volgens Reuters sinds dit voorjaar vrijwel volledig stilgevallen.

Een ban op Russisch goud lijkt dan ook vooral symbolisch van aard te zijn. Na zes eerdere sanctiepakketten wordt het nieuwe pakket ook wel het zeseneenhalfde sanctiepakket genoemd, volgens een bron van het persbureau. Dat is vanwege de beperkte invloed op de Russische export in vergelijking met sancties op Russische olie en steenkool.

Twee weken geleden kondigden de VS, het VK, Canada en Japan al een boycot van Russisch goud aan.

Bekijk ook: Een boycot van Russische olie heeft niet zoveel zin

Previous articleRuim tienduizend mensen geëvacueerd om bosbranden Bordeaux
Next articleZo kun je ijsvorming in je vriezer zo veel mogelijk voorkomen
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments