Home Economie Rechtszaak in VS om Skittles met 'giftige' kleurstof: 'Niet geschikt om te...

Rechtszaak in VS om Skittles met ‘giftige’ kleurstof: ‘Niet geschikt om te eten’

Het bedrijf Mars Incorporated, bekend om de productie van enorm veel snoepgoed, is in Amerika aangeklaagd vanwege een stofje in Skittles. In de gekleurde snoepjes zou het poeder titaandioxide zitten, een E-nummer dat sinds kort in de Europese Unie verboden is.

De rechtszaak werd donderdag aangespannen bij de federale rechtbank van Noord-Californië door Jenile Thames, een inwoner van de stad San Leandro. Volgens de man zijn Skittles, vanwege het poeder, ‘ongeschikt voor menselijke consumptie’ omdat het een ‘verhoogd risico op een groot aantal gezondheidsproblemen’ geeft.

‘Bedrijf op de hoogte van risico’s’

Het bedrijf dat de Skittles maakt zou volgens de aanklager al lang op de hoogte zijn van de vermeende risico’s, maar de stof alsnog toevoegen aan hun producten. Daarnaast zou Mars in februari 2016 al hebben aangegeven dat het het gebruik van titaandioxide geleidelijk zou afschalen, maar dat is nog altijd niet gebeurd. “Vervolgens informeert het bedrijf de consumenten niet over de mogelijke gevolgen van het consumeren van titaandioxide.”

Lees ook:

Zo maak je een gezonde keuze in de supermarkt: 'Laat je niet verleiden'

Het gaat dus allemaal om titaandioxide, ook wel titaniumdioxide genoemd en wordt op producten vaak aangegeven met het E-nummer 171. Het is een witte kleurstof dat volgens het RIVM in verschillende voedingsmiddelen zit zoals kauwgom, drop, chocola met een gekleurd laagje, roomijs en decoraties.

‘Mogelijk DNA beschadigen’

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) trok vorig jaar mei de conclusie dat het niet zeker is dat het gebruik van het stofje in voedsel veilig is. “Een cruciaal element om tot deze conclusie te komen, is dat we niet kunnen uitsluiten dat het consumeren van titaandioxide het DNA kan beschadigen”, concludeerde de autoriteit. Dergelijke DNA-schade kan in de loop van tijd leiden tot kanker.

Lees ook:

Steeds vaker voedingsproducten teruggeroepen na gebruik bestrijdingsmiddel

Daarom werd het begin dit jaar in de Europese Unie verboden om het toe te voegen aan voedsel. Na een overgangsperiode mogen er vanaf 7 augustus 2022 geen voedselproducten met E171 meer op de Europese markt worden gebracht. Winkels mogen het daarna nog wel verkopen als deze al in de schappen lagen. 

Ook hier te koop

Skittles in Nederland bevatten soms al geen titaandioxide meer, is te zien op de ingrediëntenlijsten van bijvoorbeeld Albert Heijn en Jumbo. Toch zijn er nog wel Skittles online te koop in Nederland waar het E-nummer in zit, zoals bij de webshops MrSnoep en SnoepSnoep.

Lees ook:

Deze 7 'ongezonde' etenswaren zijn beter voor je dan je denkt

Het Amerikaanse bedrijf Mars zal zich in Europa vanaf augustus dus aan de strengere regels moeten houden. Maar aanklager Thames stelt dat het stofje in de Verenigde Staten wel nog gewoon in Skittles blijft zitten. Daarom eist hij een schadevergoeding voor zichzelf en voor alle andere consumenten die het snoep hebben gegeten.

Een woordvoerder van Mars zei in een reactie tegenover de krant The Guardian dat het bedrijf geen commentaar geeft op lopende rechtszaken.

RTL Nieuws

RIVM NVWA Europese Unie Voedsel Gezondheid Voeding Kanker Link in bio Verenigde Staten

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments