Home Buitenland 'Italiaanse premier Draghi dient morgenochtend opnieuw ontslag in'

‘Italiaanse premier Draghi dient morgenochtend opnieuw ontslag in’

Italië lijkt op nieuwe verkiezingen af te stevenen: volgens het Italiaanse persbureau ANSI zal premier Draghi morgenochtend (opnieuw) zijn ontslag indienen. Vorige week deed hij dat ook al, maar toen weigerde president Matarella dat te accepteren. Italiaanse media verwachten dat er in oktober nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Net als vorige week draaide de stemming in het Italiaanse parlement vandaag om een breed steunpakket voor de bevolking, om de gevolgen van de inflatie te verzachten. Draghi, die zelf geen lid is van een politieke partij, wilde daarvoor de steun van de coalitiepartijen. Hij kondigde aan zonder die steun niet verder te willen als premier.

Vijfsterrenbeweging

Vorige week onthield regeringspartij Vijfsterrenbeweging zich van stemming. Draghi diende daarop zijn ontslag in. Na een pleidooi van president Matarella én van burgers, deed Draghi toch nog een lijmpoging. Kort voor de stemming van vandaag zei Draghi daarover dat hij onder de indruk was van de ‘ongekende mobilisatie door burgers’.

“Zijn de partijen en jullie parlementariërs klaar om dit pact te herstellen?” vroeg Draghi vandaag in zijn toespraak in het parlement. Hij voegde eraan toe dat dit is wat de Italiaanse bevolking eist.

Maar ook vandaag weigerde coalitiepartner Vijfsterrenbeweging het miljardenpakket te steunen. Ook coalitiepartners Forza Italia, van oud-premier Berlusconi, en de rechts-populistische Lega steunden Draghi niet. Zij willen wel door met Draghi als premier, maar dan in een regering zónder de Vijfsterrenbeweging.

Lees ook:

Blijft of vertrekt Draghi? Europa kijkt angstig mee

Draghi behaalde met 95 tegen 38 stemmen wel de overwinning, maar verliest waarschijnlijk zijn regering.

De premier verliet de parlementszaal nog tijdens de stemming. Officieel heeft hij niet gereageerd. Mogelijk heeft hij de president bezocht om zijn ontslag in te dienen. Italiaanse media verwachten dat Italië in oktober opnieuw naar de stembus zal gaan.

Werkloosheid en inflatie

Italië verkeert in een zware economische crisis. Er is veel werkloosheid, een torenhoge inflatie en een enorme staatsschuld. Premier Draghi leek sinds zijn aantreden in 2021 juist de rust in de economie terug te brengen. In Brussel en in de EU wordt angstvallig gekeken naar de ontwikkelingen in Italië. De derde economie van de EU verkeert in crisis, en dat kan gevolgen hebben voor de economische stabiliteit van heel Europa.

Lees ook:

Water op rantsoen, Italië kampt met ongekende droogte: 'Het is een ramp'

RTL Nieuws

Mario Draghi Italië

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments