Soep heeft iets gezelligs, iets knus. Tomatensoep blijft daarbij toch wel een van de favorieten. Maar vandaag geen oma's soep met balletjes. Hugo geeft namelijk een Midden-Oosterse twist aan deze gouwe ouwe klassieker. En een leuke bijkomstigheid: hij houdt de soep volledig vegan. Geen vlees, geen vis, geen dierlijke ingrediënten. Aan de kook!
Winterse tomatensoep
- (vegan) Maaltijdsoep 4 personen
- Bereiding ca. 35 minuten
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 à 2 winterpenen
- neutrale (olijf)olie
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel harissa
- 1 à 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 grote zoete aardappel
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 250 ml passata
- 1 liter groentebouillon
- 125 gr. vluggort
- zout
- peper
Extra nodig
- soeppan
Libanees brood met aubergine, olijf en knoflooksaus
- (vegan) Bijgerecht 4 personen
- Bereiding cal 30 minuten
Ingrediënten
- 2 middelgrote aubergines
- neutrale olijfolie
- 4 eetlepels zwarte olijven
- 1 bosje koriander
- 5 eetlepels tahin
- sap van 1/2 citroen
- ca. 75 ml water
- 1 klein knoflookteentje
- 4 Libanese broden
- 2 theelepels za’atar
- zout
- peper
Winterse tomatensoep maken (1/2)
Aangezien de maaltijdsoep met de harde wintergroenten best lang mag opstaan, begint Hugo met de tomatensoep.
Pel en snipper de ui. Schil en snijd de peen in blokjes. Verhit ondertussen een scheut olie in een soeppan. Hierin fruit je de ui en peen voor zo’n vijf minuten op laag vuur aan.
Zodra je dit hebt gedaan, pel en snijd je de knoflook fijn. Ook schil en snijd je de zoete aardappel in blokjes. Voeg de zoete aardappel, harissa, gerookt paprikapoeder en tot slot de knoflook toe aan de soeppan. Bak alles in één minuut zachtjes mee.
Blus het af met de tomatenblokjes, passata en bouillon. Laat het tien minuten op laag vuur koken en laat het daarna lekker zo’n dertig minuten pruttelen. Als je de tijd hebt, laat het dan het liefst een uur met rust. Roer het alleen af en toe kort door.
Libanees brood met aubergine, olijf en knoflooksaus
Hugo begint met de toppings voor het Libanees platbrood. Verwarm de oven voor op 250º C. Was en snijd de aubergines in plakken van ½ à 1 cm. Bestrooi met een snuf zout en laat ze 15 minuten staan, zodat het vocht uit de aubergines trekt. Veeg daarna het zout van de aubergines. Wat je ook kunt doen, is ze afspoelen en in een keukenpapiertje droogdeppen.
Bestrijk vervolgens de aubergines met olijfolie. Hierna mogen ze op een met bakpapier beklede bakplaat de voorverwarmde oven à 250º C in. Rooster ze in zo’n twintig minuten mooi goudbruin. Halverwege de oventijd mogen de plakken worden omgekeerd.
Haal de aubergines uit de oven. Bestrijk het Libanees brood met olijfolie, bestrooi met za’atar en leg het 1 minuut in de voorverwarmde oven van 250º C.
Tip: Libanees platbrood kun je tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt of toko kopen. Is het er niet? Dan kun je pitabroodjes als alternatief nemen.
Winterse tomatensoep maken (2/2)
Terug naar de soep. Zo’n vijftien minuten voordat je de soep wil uitserveren, roer je de vluggort erdoorheen. Laat het vijftien minuten koken. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Tot slot hoef je alleen nog het Libanees brood te beleggen met de aubergine, olijven en wat blaadjes koriander. Geen fan van koriander? Houd het dan gerust achterwege. Serveer er wat knoflooksaus bij en lepelen maar.
Eet smakelijk!
Koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 8 via Videoland terug en zie hoe Hugo de winterse tomatensoep maakt.