Home Nett binnen Rus en Italiaan maken urenlange ruimtewandeling vanuit ISS

Rus en Italiaan maken urenlange ruimtewandeling vanuit ISS

De Russische kosmonaut Oleg Artemjev en de Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti hebben een urenlange wandeling gemaakt vanuit ruimtestation ISS. Na zeven uur en vijf minuten keerde het tweetal weer terug.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voltooiden ze ‘op één na alle belangrijkste doelstellingen’ tijdens de wandeling die gisteren kort voor middernacht (Nederlandse tijd) eindigde.

Verplaatsing robotarm

Het belangrijkste doel was de verplaatsing van een robotarm en de lancering van tien nanosatellieten, die zijn ontworpen om radio-elektronicagegevens te verzamelen. Het duo moest ook een ​​telescopische arm installeren die astronauten kan helpen bij volgende ruimtewandelingen, maar die taak wordt nu voltooid ‘tijdens een toekomstige ruimtewandeling’, aldus NASA.

Lees ook:

NASA prikt datums voor eerste missie in nieuw maanprogramma

Voor Cristoforetti, momenteel de enige vrouw in het ISS, was het de eerste ruimtewandeling. Artemjev had er al vijf gemaakt. Het was opvallend dat een Italiaanse en een Rus de wandeling samen maakte, want de afgelopen jaren werkten de Russen in dit soort gevallen meestal samen met een landgenoot.  

Spanningen op aarde

De ruimtewandeling van de twee vond plaats terwijl op aarde de relatie tussen Rusland en het Westen ijskoud is vanwege de oorlog in Oekraïne. Eerder trokken Europese landen zich al terug uit een samenwerking met de Russen voor een missie naar Mars. 

Maar in het ruimtestation ISS wordt nog samengewerkt, zoals ook de NASA en de Russische ruimtevaartorganisatie dat op aarde nog doen. Wel dreigden de Russen eerder dit jaar om de samenwerking te stoppen vanwege de sancties tegen hun land.

De huidige bemanning van het ISS bestaat uit drie Amerikanen, drie Russen en de Italiaanse Cristoforetti.  

Bekijk ook: Nieuwe beelden Webb-telescoop: ‘Ik zie nieuwe sterren geboren worden’

NASA gaf vorige week nieuwe beelden vrij die gemaakt zijn door de Webb-telescoop.

Previous articleVingegaard neemt met ritzege alle twijfel weg over eindzege Tour
Next articleGoedkoper de stikstofdoelen halen: het kan, maar is het wenselijk?
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments