Home Economie Groothandel Makro blijft bloeden, megaverlies van 67 miljoen

Groothandel Makro blijft bloeden, megaverlies van 67 miljoen

De ingrijpende reorganisatie die groothandel Makro Nederland begin vorig jaar doorvoerde, heeft nog geen zoden aan de dijk gezet. De groothandelsketen leed vorig jaar opnieuw een megaverlies, van ruim 67 miljoen euro.

Dat blijkt uit de meest recente jaarrekening. De directeur die verantwoordelijk was voor de reorganisatie, is inmiddels vertrokken en vervangen.

Megaverliezen

Groothandel Makro voerde afgelopen jaren verschillende reorganisaties door, die een einde moesten maken aan de grote verliezen die de zeventien Nederlandse winkels al jaren maken. Tussen 2016 en 2020 boekte Makro in totaal 280 miljoen euro verlies.

Lees ook:

Reorganisatie bij Makro raakt honderden werknemers

Begin vorig jaar leidde de jongste reorganisatie, waarbij 300 mensen hun functies verloren, tot onrust op de werkvloer en kritiek van de vakbonden.

Tij niet gekeerd

Maar ook die reorganisatie heeft het tij voor Makro Nederland nog niet gekeerd. Dat blijkt uit de meest recente jaarrekening die de groothandel inleverde bij de Kamer van Koophandel, over het boekjaar dat in oktober 2021 afliep.

De omzet van de 17 groothandels steeg dat jaar marginaal, tot 801 miljoen euro. Onderaan de streep stond een nettoverlies van 67,5 miljoen euro, het op-een-na-grootste verlies van Makro Nederland ooit. Ter vergelijking, in 2020 leed de groothandelsketen een verlies van 45 miljoen euro.

Het hogere verlies in 2021 is deels te wijten aan een reorganisatievoorziening van 9,5 miljoen euro. Ook stegen de personeels- en marketingkosten aanzienlijk.

Voortbestaan

Het verlies slaat ook een flink gat in de vermogenspositie van het bedrijf. De zogenoemde solvabiliteit daalde van een toch al magere 16,8 procent naar een extreem zwakke 2 procent.

Interim-directeur Fraser Parker schrijft in het verslag dat het voortbestaan van Makro Nederland ondanks de verliezen en de negatieve kasstroom toch niet in gevaar komt, dankzij de financiële steun van het Duitse moederbedrijf Metro Cash & Carry. Dat is goed nieuws voor de 3500 werknemers.

Directeur vervangen

Directeur Peereboom, die de reorganisatie in het voorjaar 2021 niet wilde toelichten omdat de tijd daarvoor niet rijp was, stapte eind vorig jaar op. Sindsdien werd zijn functie tijdelijk waargenomen door de Canadees Parker, die in juni werd opgevolgd door Andries Govaert.

Lees ook:

Hoe winkelgigant Makro zijn glans verloor

Govaert leidde tot 2018 jarenlang Makro Colombia, dat overigens geen onderdeel is van het Duitse Metro, maar van het Nederlandse SHV Holdings. Na een uitstapje bij een energiebedrijf ging Goveart in juni aan de slag als nieuwe topman van Makro Nederland.

Makro of Govaert wilden geen toelichting geven op de nieuwe verliezen.

Mathijs Smit

Makro Retail

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments