Home Lifestyle Mij niet bellen/ appen/ mailen: 5 redenen om je telefoon deze vakantie...

Mij niet bellen/ appen/ mailen: 5 redenen om je telefoon deze vakantie thuis te laten

Een appje hier, een mailtje daar, een pushbericht waar we echt even op moeten klikken, een notificatie die direct onze aandacht vraagt: ongemerkt zitten we zo algauw uren per dag op onze telefoon. Maar is dat dwangmatige scrollen en klikken nou echt zo bevredigend? Als je antwoord daarop 'nee' is, overweeg dan eens je mobiele schermtijd bewust te beperken. De vakantie is daarvoor het perfecte moment.

Voor veel mensen is het het eerste wat ze doen als ze wakker worden en het laatste wat ze doen voordat ze in slaap vallen: even op de telefoon kijken. We zijn zo’n beetje vergroeid met onze telefoons. Nederlanders kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, waarvan 2 uur en 21 minuten op de telefoon, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van pr- en marketingbureau Team Lewis en marktonderzoekbureau GWI. Daarmee is onze schermtijd nog bescheiden vergeleken met de rest van de wereld (waar het gemiddelde volgens hetzelfde onderzoek zo’n 7 uur is), maar het is nog altijd veel.

Lees meer:

Tips: zo blijf je van je smartphone af op vakantie

Ook op vakantie blijven we aan onze mobiele telefoons gekluisterd. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat de meeste Nederlanders op vakantie evenveel of zelfs meer op hun telefoon of tablet kijken dan normaal. En tja, zo’n smartphone ís nu eenmaal verslavend. Hij trekt de hele dag je aandacht. Komt er geen pushbericht binnen van een nieuwsapp, dan is er wel een appje, een nieuwe mail of een notificatie van Instagram, LinkedIn, Twitter of Facebook. We willen vooral niets missen en blijven maar slaafs op al die prikkels reageren. Doodvermoeiend eigenlijk.

Wat nou als je deze vakantie eens uitroept tot telefoonvrije fase? Geen beter moment denkbaar, want juist die paar weken per jaar waar je zo naar hebt uitgekeken verdienen je volle aandacht én in de zomer verwacht niemand van je dat je 24/7 bereikbaar bent. Vijf redenen waarom zo’n smartphoneloze vakantie echt het proberen waard is.

1. Je bent meer in het moment

Het hele jaar door zijn jullie drukdrukdruk, nu hebben jullie eindelijk uitgebreid de tijd voor elkaar en het gezin. Jullie hebben zorgvuldig een heerlijke vakantiebestemming uitgezocht, daar waarschijnlijk flink wat geld tegenaan gegooid, en kijken al tijden uit naar het moment van vertrek. Dan is het toch zonde als je eenmaal daar, steeds bezig bent met die stomme telefoon? Als je ondertussen zit te appen, luister je maar met een half oor naar wat je kinderen vertellen en is je aandacht constant verdeeld. En neem je die adembenemende zonsondergang wel echt in je op als je steeds obligate kiekjes schiet en van een filter voorziet voor Instagram?

Lees meer:

Getest: zonder smartphone communiceren op vakantie

Laat je telefoon thuis en je hebt meer oog voor je omgeving. Zo leef je in het moment, met je volle aandacht, en zal deze vakantie waarschijnlijk veel meer indruk maken dan wanneer je de helft van de tijd verdoet met wat je thuis ook doet: hersenloos scrollen. Bovendien heb je zo meer tijd om dingen te doen waar je thuis nooit aan toekomt, zoals boeken lezen, een sudoku oplossen of een gesprek voeren dat iets dieper gaat dan de dagelijkse ditjes en datjes. Of doe eens gek en geef je over aan pure verveling. Dat kan wonderen doen voor je creativiteit, blijkt uit onderzoek.

2. Je bent er echt even helemaal tussenuit

Vakantie is bedoeld om de boel de boel te laten. Even helemaal weg van huis en haard, werk en verplichtingen. Je brein resetten in een nieuwe omgeving, waar je niets hoeft, behalve genieten en ontspannen. Dat laatste gaat niet als je constant op je telefoon zit. Want als er de hele tijd berichtjes, mailtjes en meldingen binnenkomen, is er steeds de druk om toch even te kijken of te reageren.

Lees ook:

Heimwee op je 45ste: 'Op dag drie van de vakantie dacht ik, wat doe ik hier?'

Laat het los. Relax. Neem letterlijk afstand van alles wat je brein in beslag neemt. Onbereikbaar zijn is oké. Alles wat werkgerelateerd is, kan wachten, en al het andere ook. Je zou eigenlijk alleen bereikbaar moeten zijn voor echte noodgevallen, en daarvoor kun je ook een oldskool prepaidtelefoon meenemen of thuis het nummer van je hotel, camping of reisorganisatie achterlaten.

3. Je telefoon is niet onmisbaar (nee, echt niet)

Natuurlijk is je telefoon handig om mee naar je vakantiebestemming te navigeren en om onderweg live-updates te krijgen over files en flitsers. Maar er was een tijd, niet zo gek lang geleden, dat we nog geen mobiele telefoons hadden, en toen waren we ook prima in staat om de camping of het hotel te vinden.

Het vergt misschien wat meer voorbereiding, maar navigeren kán ook via ouderwetse bewegwijzering of papieren routekaarten. De weersverwachting kun je ook in de lokale krant lezen of bij de receptie van het hotel of camping vragen, foto’s nemen kan met een losse camera en op de hoogte blijven van het laatste nieuws kan via Nederlandse kranten die op vakantiebestemmingen vaak te koop zijn.

Lees meer:

Smartphone het vaakst geclaimd na vakantie

Zie het als een leuke uitdaging voor de vakantie: back to basic. Meteen een leuke les voor de kinderen: kijk jongens, zo deden we dat vroeger! Wellicht inspireert het ze tot een TikTok-challenge (na afloop natuurlijk, want ook hun telefoons blijven deze vakantie thuis).

4. Hij kan niet gejat worden of kwijtraken

We kennen allemaal die blinde paniek als we even denken dat we onze telefoon kwijt zijn. Om twee seconden later meestal opgelucht te constateren dat hij toch gewoon in onze zak zit of onder een krant op tafel ligt. Hoe lekker zou het zijn om níét de hele tijd te hoeven checken of je dierbare bezit nog wel in je bezit is? Als je geen telefoon bij je hebt, kun je ‘m ook niet vergeten of ergens laten liggen. En misschien nog wel belangrijker: je hoeft je geen zorgen te maken dat zakkenrollers ermee vandoor gaan. Stel je eens voor hoe ontspannen je dán door dat leuke Italiaanse dorpje zult wandelen. Wie maakt je wat?

Lees ook:

'Mijn dochter (7) verpest de vakantiesfeer'

5. Je hebt na afloop weer iets te vertellen aan het thuisfront

Op vakantie zie je zoveel moois, dat het verleidelijk is dat direct te delen op Instagram of WhatsApp. Maar als je al je foto’s en belevenissen zo’n beetje liveblogt naar familie en vrienden, heb je ze bij thuiskomst niets meer te vertellen. Terwijl samen de vakantie herbeleven juist zoveel napret geeft.

Kun of wil je echt-echt-echt niet cold turkey afkicken van je telefoonverslaving? Ga dan op z’n minst op rantsoen. Zet je notificaties uit en spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maar één keer per dag, op een vast moment, een kwartiertje of wat op je telefoon kijkt. Vervolgens berg je hem weer 24 uur op. Wedden dat je veel meer van je vakantie zult genieten als je niet continu aan je scherm geplakt zit?

Roxanne Vis

Vakantie Smartphone

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments