Home Sport Wiegman als coach bij de mannen? 'Ze is net zo goed als...

Wiegman als coach bij de mannen? ‘Ze is net zo goed als Van Gaal’

Europees kampioen met Nederland, WK finale gehaald, nu Europees kampioen met Engeland. Het cv van Sarina Wiegman is imponerend. Of ze ook een mannenploeg zou kunnen trainen? “Natuurlijk kan ze dat, het is alleen de vraag of de wereld daar klaar voor is.”

Ex-prof Leonne Stentler is duidelijk. Sarina Wiegman is een topcoach en zou het ook moeiteloos kunnen redden in het mannenwereldje. “De categorie Louis van Gaal, Arne Slot, zij is minstens net zo goed.” Of ze ooit een mannenploeg traint is voor Stentler ‘meer een emancipatievraag’: “Zijn bestuurders daar klaar voor? Zijn fans daar klaar voor? Ik hoop het.”

Waarom Stentler zo overtuigd is dat Wiegman het ook in het mannenwereldje zou redden? “Ze is geloofwaardig, weet een groep te overtuigen, weet met de pers om te gaan, weet de druk bij het team weg te nemen zelfs als de druk enorm hoog is. Er is op die vlakken gewoon geen verschillen met coaches als Louis van Gaal.”

Lees ook:

Wembley ontploft! Engeland wint EK voetbal met coach Sarina Wiegman

Duidelijk dus, Wiegman zou het volgens de ex-prof kunnen. Stentler zou de discussie dan ook graag breder willen trekken dan alleen Wiegman. “Het gaat nu over één persoon, maar je zou het eigenlijk meteen met vijf coaches tegelijk moeten gaan doen.”

‘Nodig een vrouw uit op gesprek’

Maar hóe verander je het dan? Daar heeft bijzonder hoogleraar racisme, sport en media Jacco van Sterkenburg wel een idee bij. “Door bijvoorbeeld het succes van vrouwenteams, zoals nu bij Wiegman. Dat zorgt voor rolmodellen en kan beeldvorming veranderen.”

Lees ook:

Felicitaties stromen binnen voor Wiegman na historische prestatie

En toch is dat nog niet genoeg, zegt ook Van Sterkenburg. “Dan blijf je afhankelijk van extreme successen en daar kan je op de lange termijn niet op varen. Clubs en bonden zouden eigenlijk gedwongen moeten worden om bij vacatures die worden uitgezet in ieder geval een vrouw uit te nodigen. Ze hoeft het niet meteen te worden, maar zo verbreed je het netwerk. Bestuurders moeten gedwongen worden verder te kijken. Als je niet zoekt, blijf je altijd bij je eigen netwerk.”

‘Old boys network’

Herkenbaar, vindt Leoni Blokhuis, zaakwaarnemer van vrouwelijke voetballers. “Vrouwen staan altijd 1-0 achter. Als er een mannelijke coach stopt, zit er zo weer een ander uit het wereldje. Altijd worden dezelfde mensen gezocht. Dick Advocaat is al tien keer met pensioen geweest.” Blokhuis kaart wel ook meteen een uitdaging aan: er zijn namelijk niet zoveel vrouwen met een diploma die het mogelijk maakt op het hoogste niveau te coachen. “Vera Pauw, Wiegman, Hesterine de Reus en Jessica Torny.”

Maar dát er beweging zit in het vrouwenvoetbal is duidelijk. Er is meer aandacht, de stadions zitten vol, Wiegman heeft zelfs al een standbeeld in de beeldentuin van de KNVB. En dat terwijl het ook al lang duurde voordat er vrouwen coaches werden bij vrouwenteams. “Voetbal werd in het algemeen altijd gezien als mannensport”, zegt Van Sterkenburg. “En de bestuurders zijn vaak mannen. Het is een old boys network.”

Opvallende statistiek: landen met een vrouwelijke coach winnen op een eindtoernooi een stuk vaker de titel dan landen met een mannelijke coach:

Conservativiteit lijkt dus bij voetbal te horen. Van Sterkenburg: “Dat zie je alleen al aan de benaming. We noemen het specifiek vrouwenvoetbal, terwijl bij mannen die verduidelijking niet nodig is, dan is het voetbal. Bij andere sporten is dat ook niet.”

‘Er zijn voorbeelden nodig’

Tijd dus voor verandering, zou je zeggen. Als het aan oud-prof Stentler ligt komt het er snel van, een vrouwelijke coach in de mannenwereld. “Een goede coach is in onze ogen nu een witte man, terwijl dat natuurlijk niet zo hoeft te zijn. Dat beeld moet eerst doorbroken worden. Er zijn voorbeelden nodig, één vrouw moet het als eerste gaan doen.” 

In Engeland is Wiegman in ieder geval mateloos populair, ook voor de finale:

'Ze is de Ruud Gullit van het vrouwenvoetbal'

Previous articleStar Trek-actrice Nichelle Nichols (89) overleden
Next articleRabobank stopt met rekenen negatieve rente op spaargeld
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments