Home Buitenland 'Vliegende ninja-messen' doodden al-Qaeda-kopstuk al-Zawahiri

‘Vliegende ninja-messen’ doodden al-Qaeda-kopstuk al-Zawahiri

De leider van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, werd afgelopen weekend geëlimineerd op zijn balkon in de Afghaanse hoofdstad Kabul met een raket die vanuit een drone werd afgeschoten. Opvallend genoeg bleven de andere aanwezigen in het huis – zijn vrouw, zijn dochter en haar kinderen – ongedeerd. Hoe dat kan: de raket was niet uitgerust met een explosieve lading, maar met vlijmscherpe messen.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA die de aanval uitvoerde wil het niet officieel bevestigen, maar Amerikaanse media weten het zeker: de operatie werd uitgevoerd met een Hellfire R9X. Die raket wordt ook wel een ‘ninja-bom’ genoemd. Hij ontploft niet, maar vlak voordat hij zijn doelwit raakt, schieten er zes vlijmscherpe messen uit de raket.

Ook de Britse omroep BBC komt tot die conclusie, mede omdat er geen explosie werd gehoord en er geen schade aan het gebouw is ontstaan die je normaal bij een explosie ziet.

Gezin met schrik vrij

Zo kon het gebeuren dat de Egyptische terreurleider van 71, terwijl hij na het ochtendgebed op zijn balkon stond, uitgeschakeld werd, terwijl enkele meters verderop zijn gezin met de schrik vrij kwam.

Hier zie je een illustratie van de ‘ninja-bom’.

Het wapen kan afgevuurd worden vanaf een drone, maar ook vanaf de grond, uit een helikopter of vanaf een boot. Na het afvuren kan iemand op afstand de raket besturen. Op de kop zit een camera, die de ‘operator’ in staat stelt mee te kijken. Diezelfde persoon kan het doelwit met een laser aanwijzen; de raket gaat vervolgens op dat aangewezen doel af.

De Hellfire is een precisiewapen dat ontwikkeld is om onschuldige slachtoffers te voorkomen. Amerika heeft de afgelopen twintig jaar veel kritiek gekregen na aanvallen waarbij omstanders de dood vonden door bommen die waren afgeworpen door drones.

Lees ook:

Amerika verzweeg bombardement op groep vrouwen en kinderen in Syrië

De operatie is waarschijnlijk maandenlang tot in de puntjes voorbereid. De CIA moet precies geweten hebben op welk tijdstip de terroristenleider op zijn balkon stond.

Jihadi John

Het is niet de eerste keer dat Amerika dit wapen inzet om vijanden uit te schakelen. In 2017 is vermoedelijk al-Zawahiri’s adjudant Abu Khayr al-Masri omgekomen door een Hellfire in Syrië. Op foto’s van die aanslag was te zien dat de bommen door de auto en de slachtoffers hadden gesneden en dat er geen explosie had plaatsgevonden.

Op dezelfde manier zijn waarschijnlijk ook de Iraanse generaal Qassem Soleimani (in Bagdad in 2020) en de Britse IS-strijder ‘Jihadi John’ (in Syrië in 2015) uitgeschakeld.

Lees ook:

Jihadi John: van 'zachtaardige' programmeur tot gewetenloze beul

RTL Nieuws

Jihadi John Al-Qaeda Afghanistan

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments