Home Lifestyle Week Zonder Vlees: quiche met prei en een salade met 'flageolets'

Week Zonder Vlees: quiche met prei en een salade met ‘flageolets’

Het is dag twee van de Week Zonder Vlees, dus Hugo maakt ook vandaag weer een heerlijk vegetarisch gerecht. Als hoofdgerecht: een quiche, met vegetarische kaas. Nu denk je misschien: 'Huh, maar kaas is toch altijd vegetarisch?' Dat is niet helemaal waar. 

In veel kazen zit dierlijk stremsel wat gebruikt wordt om de kaas te laten stremmen (dik worden). Voor dit stremsel wordt de inhoud van een kalfsmaag gebruikt, wat dus betekent dat kazen die dit stremsel bevatten, eigenlijk niet vegetarisch zijn. 

Gelukkig zijn er verschillende vega-opties waarbij plantaardige of synthetisch stremsel gebruikt wordt. Wil je zeker weten dat jouw kaas helemaal vegetarisch is? Kijk dan altijd even op de verpakking bij de ingrediënten om te zien of er dierlijk stremsel in de kaas zit.

Preiquiche

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten + 30 minuten rusten en 30 minuten bakken

Ingrediënten

  • deeg (zelf maken of kant en klaar kopen in de winkel)
  • 2-3 preien
  • 2 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • zout en peper
  • 4 eieren
  • 200 ml crème fraîche
  • 150 gr. (vegetarische) blauwschimmelkaas (=zonder dierlijk stremsel)
  • extra nodig: quichevorm 24 cm (liefst met uitneembare bodem), bakpapier, blindbakvulling (bv gedroogde bonen of rijst)

Salade van gebakken paprika en flageolets

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 1-2 rode uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 eetlepels kappertjes
  • neutrale olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • scheut sherryazijn of rode wijnazijn
  • zout en peper
  • 250 gr. gekookte flageolets (blik)
  • 75 gr. rucola
  • 50 gr. pijnboompitten

Extra

  • keukenpapier

Quiche maken

Snijd de prei in ringetjes, ongeveer tot het groene blad begint. Hak de knoflook grof en vet daarna de quichevorm in.

Tip: gebruik een vorm met uitneembare bodem. Hierdoor kun je de quiche straks makkelijk snijden. Gebruik zo’n vorm niet bij een tarte tatin of een gerecht met veel vocht, want dan loopt het eruit.

Rol het deeg uit en leg het losjes over de quichevorm. Druk het deeg goed in de zijkanten en pas op dat het niet scheurt. Verwijder vervolgens het overtollige deeg.

Tip: gooi het overgebleven deeg niet weg! Je kunt hier weer een nieuwe bol van maken en deze invriezen, zodat je het kunt hergebruiken.

Blindbakken

Voor het beste resultaat, ga je het deeg voor de quiche nu eerst ‘blindbakken’. Zo zorg je dat de bodem goed gaar wordt.

Leg een stukje bakpapier in de bodem en doe hier gedroogde kikkererwten, rijst of gedroogde linzen in. Dit zorgt ervoor dat je deeg niet gaat rijzen en dat het mooi egaal gaar wordt.

Schuif het deeg in de oven en bak het ongeveer 10 minuten op 180°C.

Preivulling maken

Zet een pan op het vuur met een klein beetje neutrale olie. Doe de prei in de pan en bak deze even aan, net zolang tot hij een beetje zacht wordt. Het hoeft niet helemaal doorbakken, want de prei gaat straks ook nog in de oven. Bak na een paar minuten ook de knoflook mee.

Haal de quichevorm uit de oven en giet de kikkererwten terug in de pot of verpakking waar ze uit kwamen: die kun je heel goed nog een keer gebruiken!

Als het goed is, is je deeg nu niet echt bruin, maar heeft hij wel de eerste garing gehad die nodig is om zich goed te kunnen sluiten. Dit is belangrijk omdat je straks een vochtig mengsel toevoegt en niet wil dat het deeg gaat lekken.

Pak een kom en doe hierin de eieren, crème fraîche en kaas. Voeg ook het prei- en knoflookmengsel toe, samen met een snufje zout en peper. Meng alles goed door elkaar.

Giet het preimengsel in de quichebodem en verdeel alles goed met een spatel. Giet rustig en gooi niet meteen je kom leeg, want misschien heb je te veel en dan stroomt de quiche over. 

Schuif daarna de quiche in de oven en bak ‘m in ongeveer 30 minuten gaar op 180°C.

Salade maken

Bij de warme, kazige quiche, maakt Hugo een lauwwarme salade met paprika en flageolets. Dat tweede is minder ingewikkeld als het klinkt, want dit zijn simpelweg boontjes. Kun je geen flageolets vinden, dan volstaan gewone bonen ook prima.

Snijd de paprika’s in repen of stukjes, net wat je lekker vindt. Kneus daarna de knoflook en snijd deze in grove stukken. Niet te fijn, want je gaat deze straks bakken en als je ze te klein snijdt verbranden ze. 

Pel en snijd de ui in halve ringen en zet vervolgens een pan met olie op het vuur.

Fruit de ui aan en voeg na een paar minuten ook de knoflook en paprika toe. Voeg voor de laatste minuten de kappertjes toe en een snufje zout en peper. 

Blus de groentes af met wijnazijn of cherryazijn, afhankelijk van wat er verkrijgbaar is. Volgens Hugo is cherryazijn bij dit gerecht een hele goede optie, maar tot zijn grote spijt is dit in veel winkels niet meer te verkrijgen.

Zet het vuur uit en laat de groentes afkoelen tot ze lauwwarm zijn. Koud kan ook, afhankelijk van wat jij prettig vindt in een salade.

Spoel de flageolets af onder de kraan en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Voeg na een tijdje ook wat zout toe, zodat het in de vrijgekomen vetten kan trekken.

Doe de aangefruite groentes in een kom en voeg hier de gewassen boontjes bij. Meng alles goed door elkaar en voeg op het allerlaatste moment de rucola toe. 

Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Het gerecht afmaken

Haal de quiche uit de oven en laat deze minstens 10 minuten afkoelen, zodat de vulling kan opstijven. 

Duw daarna (als je een uitneembare bodem hebt) de bodem uit de rand en snijd een puntje af. Leg deze op een bord en schep er een beetje salade naast. Maak het geheel af met wat geroosterde pijnboompitten.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit vleesvrije recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 17 op Videoland!

Dit is een artikel van

Hugo Kennis Eigen Huis & Tuin

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments