Home Lifestyle 4 goedkope middeltjes waarmee je je roestvrijstalen gootsteen blinkend schoon krijgt

4 goedkope middeltjes waarmee je je roestvrijstalen gootsteen blinkend schoon krijgt

Is je roestvrijstalen gootsteen al lang niet meer zo blinkend en glimmend als in het begin en krijg je die doffe plekken maar niet weggepoetst? Probeer het eens met een van deze middeltjes. Grote kans dat je het al in je keukenkast hebt staan!

Roestvrij staal, of ook wel ‘RVS’, is één van de duurzaamste materialen voor in de keuken. Het is niet alleen, zoals de naam al verklapt, bestand tegen roest, maar het gaat ook nog eens heel lang mee. Mits je het goed onderhoudt natuurlijk. Toch kunnen er nog wel eens lelijke vlekken ontstaan in je gootsteen, door bijvoorbeeld koffie, thee, chemische middeltjes, schuursponsjes of gewoon viezigheid. 

RVS gootsteen schoonmaken met huis-, tuin- en keukenmiddelen

Er zijn talloze schoonmaakmiddelen te koop die speciaal voor RVS bedoeld zijn. Deze middelen werken meestal heel goed, maar kunnen ontzettend duur zijn. Gelukkig zijn er ook een hoop huis-, tuin- en keukenmiddelen die net zo goed werken, maar die veel goedkoper zijn én die je wellicht al in de kast hebt staan. Denk maar aan de volgende vier middelen: 

1. Vloeibare groene zeep

Groene zeep is een wondermiddel dat je misschien vooral kent uit grootmoeders tijd. Maar nog altijd is het een onmisbaar product dat je voor vele doeleinden kunt gebruiken, en dus ook voor je spoelbak.

Zo doe je dat: Wrijf je RVS spoelbak elke drie weken in met vloeibare zeep met behulp van een microvezeldoekje. Let hierbij op dat je altijd met de vezel mee wrijft, ander veroorzaak je juist krassen!

Tip: Wil je je wasbak extra laten glimmen? Smeer er wat RVS-reiniger op oliebasis op wanneer het RVS droog is.

2. Baking soda

Baking soda is een wit, kristalvormig poeder dat je waarschijnlijk vooral kent als ingrediënt voor je baksels. Maar… het is ook een perfect schoonmaakmiddel. Daarnaast is het ook nog eens milieuvriendelijk. Zo kun je er onder andere je gootsteen weer van laten blinken.

Zo doe je dat: Strooi twee eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf met een vochtige microvezeldoek of spons het hele RVS-oppervlak in. Wrijf met de nerf van het RVS mee om krassen te voorkomen. Giet vervolgens een beetje azijn over het oppervlak. Je zal merken dat de baking soda nu flink begint te schuimen. Hierdoor kun je straks het vuil en de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen. Laat het ongeveer tien minuten inwerken en spoel de gootsteen daarna met water schoon. Neem de gootsteen daarna af met een droge microvezeldoek.

3. Azijn

Ook azijn is niet alleen een smaakmaker voor in je eten, maar tevens een wondermiddel op het gebied van schoonmaken. Zo kun je er niet alleen je RVS pannen heel goed mee schoonmaken, maar ook je gootsteen!

Zo werkt het: Kook wat schoonmaakazijn in een pan en wrijf dit samen met wat afwasmiddel en een microvezeldoek in de gootsteen. Laat dit een paar uur drogen en spoel het daarna schoon met water. Je gootsteen zal weer blinken alsof ‘ie gloednieuw is!

4. Zeepsop

Zeepsop klinkt misschien niet als een goed schoonmaakmiddel voor hardnekkige vlekken op RVS, maar toch kan het een verrassend effect hebben.

Zo doe je dat: Wrijf de spoelbak goed in met de wat zeepsop op een microvezeldoek. Let goed op dat je met de nerven van het RVS meepoetst. Spoel de spoelbak vervolgens na met heet water en droog het met een droge microvezeldoek. Hierna kun je het eventueel nog nabehandelen met glansspoelmiddel.

Heb je hiermee nog niet het gewenste resultaat behaald? Herhaal de behandeling dan tot je tevreden bent.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter

Uiteraard is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Dus is je RVS gootsteen na een van de bovenstaande trucjes weer helemaal blinkend schoon? Dan zal het je volgende keer een hoop werk besparen als je voortaan voorkomt dat je gootsteen weer onder de vlekken en aanslag komt. Dit klinkt misschien onmogelijk, maar het is makkelijker dan je denkt! Hoe? Door de volgende dingen te doen: 

  • Dagelijkse mini-schoonmaakronde  Als je je roestvrijstalen gootsteen echt mooi schoon wil houden, dan is het aan te raden om je spoelbak elke dag even schoon te maken. Dit hoeft geen flinke boenbeurt te zijn, maar vaak is het al voldoende om elke dag even met een sopje de etensresten te verwijderen en het RVS oppervlak schoon te poetsen. 
  • Vieze vaat niet in de gootsteen  Het is zo verleidelijk om de vuile vaat maar gewoon op het aanrecht of in de gootsteen te zetten (zodat het minder opvalt), totdat het schoongemaakt wordt. Toch kun je dit maar beter niet doen. Door alle etens- en drankresten ontstaan er vlekken en doffe plekken die op den duur in het RVS kunnen trekken. Een lelijk gezicht én veel poetswerk! Daarom kun je het maar beter meteen afwassen of meteen in de vaatwasser zetten. 
  • Plastic of rubber matje Toch begrijpen we het heel goed als je er geen tijd voor hebt (of zin in hebt) om elk glas, elk bord en elk bestekje steeds maar los af te wassen. Dit kost niet alleen maar veel meer tijd, maar ook veel meer water en energie! Daarom kun je er ook voor kiezen om een plastic of rubber matje in je gootsteen te leggen. Dit voorkomt dat er vlekken of krassen in je gootsteen komen.

    Let op: zorg er bij zo’n matje wel voor dat je het matje én de ondergrond regelmatig goed reinigt anders koeken de etensresten zich alsnog aan en krijg je evengoed te maken met vlekken. 

  • Vaatdoekje niet in de gootsteen  Net als je vaat, is het ook niet verstandig om je vieze vaatdoekje in de gootsteen te laten liggen. Deze zit namelijk vol met bacteriën, vocht en etensresten en heeft uiteindelijk hetzelfde effect als de vieze vaat in je gootsteen.

Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: Tina Dawson – Unsplash

Dit is een artikel van

Schoonmaken

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments