Home Buitenland Explosies op Russische luchtmachtbasis op de Krim, mogelijk aanval door Oekraïne

Explosies op Russische luchtmachtbasis op de Krim, mogelijk aanval door Oekraïne

Op een militair vliegveld dat in handen is van Russische soldaten op het Oekraïense schiereiland de Krim zijn vanmiddag meerdere explosies te horen en te zien geweest. Het gaat mogelijk om een aanval van het Oekraïense leger op de door de Russen veilig gewaande regio. Zeker een persoon zou zijn omgekomen.

Volgens getuigen waren rond half 4 in de middag zeker twaalf explosies te horen, meldt persbureau Reuters. Op diverse videobeelden zijn ontploffingen en grote rookpluimen te zien, naar verluidt zijn het beelden bij of rond de door het Russische leger bezette basis. 

Op beelden die worden gedeeld op sociale media is te zien hoe badgasten met veel haast het strand ontvluchten.

Wel of geen aanval?

Lokale autoriteiten melden dat er een dode is gevallen en vijf mensen gewond zijn geraakt. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het niet om een aanval van Oekraïne gaat, maar beweert dat munitie per ongeluk afging. Maar een Oekraïense functionaris zegt tegen de Amerikaanse krant The New York Times dat de explosies wel degelijk het gevolg zijn van zo’n aanval.

Het vliegveld ligt nabij Novofedorivka, een plaats aan de westkust van het schiereiland aan de Zwarte Zee. De Krim is sinds het voorjaar van 2014 in handen van Rusland, waarmee de Russisch-Oekraïense oorlog begon.

Heilige grond voor Poetin

Een Oekraïense aanval op Russische troepen op het Krim-schiereiland zou een opmerkelijke stap in die oorlog betekenen. Na de inlijving van 2014 trokken de laatste Oekraïense militairen weg van het schiereiland en zit de Russische Zwarte Zeevloot gestationeerd rond de Krim, dat door de Russische president Poetin wordt beschouwd als ‘heilige grond’.

Sindsdien beschikt Oekraïne over weinig wapens die de Krim kunnen bereiken. Ook zijn er sinds de Russische invasie die begon op 24 februari geen grote gevechten of bombardementen geweest op de Krim.

Lees ook:

Oorlog staat op een keerpunt, maar de vraag is of Oekraïne dat kan volhouden

Chris Koenis

Oorlog in Oekraïne Oekraïne Rusland

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments