Home Buitenland Ex-medewerker Twitter veroordeeld om spionage voor Saoedische kroonprins

Ex-medewerker Twitter veroordeeld om spionage voor Saoedische kroonprins

Een oud-medewerker van Twitter is in de VS veroordeeld voor spionage voor de Saoedische regering. Hij stuurde tegen betaling persoonsgegevens door van Twitter-gebruikers die kritisch waren over het Saoedische regime.

De ex-medewerker van Twitter verstrekte Saoedische ambtenaren privégegevens van gebruikers die kritiek hadden op het regime in het land. Het ging onder andere om mailadressen, telefoonnummers, ip-adressen en geboortedata.

De man is dinsdag door een jury in San Francisco schuldig bevonden aan spionage, witwassen, internetfraude en vervalsen van gegevens, meldt Bloomberg. Hij kan tussen 10 en 20 jaar celstraf krijgen. De straf wordt later bepaald. 

Horloge van 3 ton

De man ontving meermaals betalingen en beloningen voor het doorsturen van de gegevens aan Saoedische overheidsfunctionarissen, waaronder een Hublot-horloge ter waarde van 300.000 dollar. Volgens de Amerikaanse justitie werkte hij samen met een hooggeplaatste medewerker van Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië. Volgens de aanklagers zijn de gedeelde Twitter-gegevens gebruikt om critici van de kroonprins het zwijgen op te leggen.

Lees ook:

Nieuwe extra veilige modus voor iPhones: is dat nodig?

Handlanger wist te ontkomen

De man werkte samen met een voormalige programmeur van Twitter die ook wordt verdacht van spionage. Die IT’er wist, terwijl hij werd gevolgd door de Amerikaanse justitie, te vluchten naar Saoedi-Arabië.

Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat Bin Salman verantwoordelijk was voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in 2018. Khashoggi schreef voor The Washington Past en was een criticus van Bin Salman. 

Lees ook:

VN wil onderzoek naar hack telefoon Amazon-ceo Bezos

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video’s

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Bright

Mohammed bin Salman Twitter Sociale Media Spionage Technologie Privacy Saoedi-Arabië Verenigde Staten

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments