Home Economie Direct geld besparen: zo doe je dat

Direct geld besparen: zo doe je dat

Boodschappen, brandstof, het biertje in de kroeg. Het leven wordt duurder en duurder en steeds meer mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar kun je in deze tijd van gierende inflatie nou makkelijk op besparen? En als de thermostaat straks weer omhoog moet, waar kun je dan op letten?

Het Nibud waarschuwde begin dit jaar al: iedereen gaat er in 2022 op achteruit. Inmiddels zijn er naar schatting 800.000 huishoudens die maandelijks te weinig betalen voor hun energie en die een enorme eindafrekening te wachten staat. En dan hoeven we nog niet eens te stoken. 

Tot dat wel moet, zijn er – hopelijk – nog heel wat andere zaken waar je op kunt letten om wat geld over te houden.

Budget en boodschappen

Maar voordat je gaat besparen, moet je eerst weten wat je inkomsten en uitgaven zijn, zegt Renee Lamboo van bespaarsite Porterenee. “Doe dat voor een periode van drie maanden, dan heb je een goed gemiddelde. Zo kun je zien waar winst te behalen valt.”

Haar allerbelangrijkste tip om te besparen op boodschappen: ga maaltijden plannen. Kies een vast moment om te bedenken wat je de rest van de week gaat eten, maak een lijstje, kijk of er producten bij staan die ergens in de aanbieding zijn, en koop alleen de boodschappen op je lijstje. 

“Dan hoef je ook niet zo vaak naar de winkel. Los van wat je in de supermarkt zelf nog kunt doen, is dit de grootste besparing. Stel ook een budget op voor je boodschappen. Dat hoeft echt niet in één keer de helft van je huidige uitgaven te zijn, maar begin bijvoorbeeld met een tientje minder.”

In het verlengde daarvan is het ook handig om regelmatig je voorraadkastjes en diepvries te controleren, zegt ze. “En zorg ervoor dat al het eten dat je koopt ook daadwerkelijk op gaat. Dat scheelt veel meer geld dan die drie cent op een potje tomatensaus bij de goedkopere super.”

Lees ook:

Korter douchen scheelt tientjes per jaar (en nog 4 bespaartips)

Goedkoper op pad

Gij zult niet langs de snelweg tanken, is het voornaamste gebod als je wil besparen op brandstof. Maar bedenk je vooral voordat je in de auto stapt: kan ik deze reis ook op de fiets doen of met het ov? Dat is over het algemeen goedkoper (al duurt het vaak wel langer).

Moet je toch tanken, doe dat dan niet op een maandag (= nooit korting) en wel bij een onbemand tankstation. Check voordat je wegrijdt in bijvoorbeeld de app van de ANWB wat de actuele brandstofprijzen in de buurt zijn en kies de goedkoopste.

Lees ook:

Zo houd je meer geld over: 'Goedkoop is lang niet altijd duurkoop'

Dit zijn wel voornamelijk de tips voor mensen die nog weinig grip hebben op hun uitgaven, geeft Lamboo aan. Met andere woorden: mensen die nog niet budgetteren en tot nu toe altijd wel rondkwamen.

“Tegelijkertijd is het bijzondere aan de huidige situatie dat iedereen er last van heeft. Ook mensen die bijvoorbeeld in een woonboerderij wonen, van wie je denkt: die hebben de zaken goed voor elkaar. Die stressen nu ook over de energierekening, of ze die kunnen betalen.”

Energieverbruik omlaag

Daarover gesproken: hoe houd je die nou binnen de perken? Eerder gaven we daarvoor hier en hier al tips.

Bekijk ook deze video waarin Carien Ten Have uitlegt hoe je zo’n 750 euro op je energierekening kunt besparen:

Het nadeel van maatregelen waar je in één keer enorm veel mee kunt besparen, zoals zonnepanelen en isolatie, is dat ze (behoorlijk wat) geld kosten. Lamboo geeft nog een paar tips waar je geen investeringen voor hoeft te doen, of maar kleine.

“Mensen verwarmen vaak nog hun hele huis”, zegt ze. “Zet de radiatoren boven uit (als je een woning met meer verdiepingen hebt). Werk je veel thuis, verwarm dan alleen je werkplek. Heb je een werkkamer, zet daar dan een elektrisch kacheltje neer. Elektriciteit is duurder geworden, maar gas nog veel meer.”

Programmeer de thermostaat

Korter douchen wordt veel genoemd – over in bad gaan hebben we het maar even niet – maar denk ook eens aan een besparende douchekop, zegt ze. “Ja, ik was er ook sceptisch over, maar het zijn al lang niet meer van die sputterende dingen. De douchekop die wij hebben, beloofde een besparing van 30 procent op je gasverbruik tijdens het douchen. Dat is ook echt zo, hebben we gecontroleerd.”

Lees ook:

Nibud: een derde van alle huishoudens komt nauwelijks rond

Controleer verder vooral je cv-ketel voordat je de verwarming weer aan zet. “Die hoeft echt niet meer op 80 of 90 graden te zijn ingesteld. Voor radiatoren is 60 graden vaak voldoende, als je vloerverwarming hebt, kun je met 40 tot 50 graden al af. Dit kun je makkelijk zelf doen, eventueel met behulp van een Youtube-filmpje.”

Stel verder je thermostaat in, zodat de temperatuur ‘s avonds automatisch naar beneden gaat. “Zelfs de simpelste thermostaat kun je tegenwoordig al programmeren”, aldus Lamboo.

Lees ook:

Honderdduizenden huishoudens wacht nieuwe energiestrop: flinke nabetaling

Volgens het Nibud budgetteren miljoenen huishoudens zich nu al suf om alle rekeningen betaald te krijgen. Iedereen merkt de stijgende prijzen voor voedsel, benzine en boodschappen in de portemonnee, stelt het budgetinstituut. Ook huishoudens met een inkomen boven modaal, en dat heeft vooral te maken met de energierekening.

Enorme financiële stress

Voor veel mensen is er geen goede keuze te maken, merkt het Nibud. “Mensen die het al lastig hebben om rond te komen, kunnen hun maandbedrag niet verhogen”, legde directeur Arjan Vliegenthart al eerder uit aan RTL Z. Zij stellen de pijn uit, en overwegen om dan in de winter de verwarming maar uit te laten, vervolgt hij.

“Simpele tips voor deze groep, die zijn er niet meer. Ze bezuinigen al op de meest essentiële uitgaven. Er zal een meer structurele oplossing moeten komen in samenspel met de energieleveranciers, de overheid en de woningcorporaties”, zegt Vliegenthart. “Dit kun je niet aan individuele huishoudens overlaten. De puzzel heeft te weinig stukjes.”

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief. 

Previous articleAtlete Klaver sprint naar finale 200 meter op EK
Next articleConfit de canard (gekonfijte eendenbout) met linzenstoof en salade
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments