Home Buitenland Rechter neigt naar openbaren bewijs tegen Trump voor huiszoeking

Rechter neigt naar openbaren bewijs tegen Trump voor huiszoeking

Een Amerikaanse rechter wil dat het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump openbaar wordt gemaakt. Wel moet gevoelige informatie onleesbaar worden gemaakt. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

Verschillende Amerikaanse mediabedrijven, waaronder de kranten The New York Times en The Washington Post, proberen het document via de rechter te bemachtigen. De verklaring moet meer duidelijk maken over de informatie waarover de FBI beschikte voordat het besloot tot de huiszoeking in de privévilla van Trump.

Historische betekenis

Justitie stelt dat het document informatie bevat die gedurende het onderzoek moet worden beschermd, bijvoorbeeld over getuigen. Maar volgens de rechter die het huiszoekingsbevel goedkeurde, kunnen delen van het document worden vrijgegeven.

De media stellen dat het publiek het recht heeft om te weten wat er in het FBI-document staat en dat de historische betekenis van de huiszoeking zwaarder weegt dan de argumenten om het document geheim te houden.

Lees ook:

Reden van inval bij Trump? Ministerie van Justitie wil details geheimhouden

Trump zelf wil ook dat de vertrouwelijke status van het document wordt opgeheven. Hij is van mening dat de huiszoeking politiek gemotiveerd is.

Trumps resort Mar-A-Lago in Palm Beach werd op 8 augustus onderzocht in een onderzoek naar vertrouwelijke documenten die de oud-president zou hebben meegenomen uit het Witte Huis.

Topgeheim

Justitie gaf eerder wel toestemming voor de publicatie van het huiszoekingsbevel en een lijst met in beslag genomen voorwerpen. Op die lijst staan dozen met daarin vertrouwelijke documenten, waarvan een deel met de status ‘topgeheim’. Zulk materiaal wordt doorgaans bewaard in speciale overheidsfaciliteiten omdat de openbaarmaking ervan de nationale veiligheid ernstig kan aantasten.

Eerder werden deze beelden van de huiszoeking vrijgegeven:

De FBI is het huis van oud-president Donald Trump binnengevallen. Ze zouden 15 dozen met vertrouwelijke documenten hebben meegenomen.

Previous articleConfit de canard (gekonfijte eendenbout) met linzenstoof en salade
Next articleDode spitssnuitdolfijn aangespoeld op strand van Texel
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments