Home Buitenland Dennis Rodman wil naar Rusland om Griner uit cel te krijgen

Dennis Rodman wil naar Rusland om Griner uit cel te krijgen

De Amerikaanse oud-basketballer basketballer Dennis Rodman is van plan om naar Rusland te gaan om daar zijn landgenote Brittney Griner vrij te krijgen. De excentrieke, voormalige NBA-ster meldt aan NBC News dat hij deze week in het vliegtuig wil stappen.

De 2,06 meter lange Griner, die speelde voor de Russische club Jekaterinenburg, werd begin dit jaar op het vliegveld van Moskou opgepakt wegens het bezit van cannabisolie. De Russische rechter veroordeelde haar wegens drugssmokkel tot negen jaar cel.

‘Toestemming’

De advocaten van Griner zijn tegen die straf in beroep gegaan maar zeiden ook dat er naar verluidt gesprekken gaande zijn tussen de VS en Rusland over de mogelijkheid van een gevangenenruil.

De 61-jarige Rodman, tijdens en na zijn sportcarrière een controversieel en kleurrijk figuur, wil op eigen titel naar Moskou om de olympisch kampioene op vrije voeten te krijgen. “Ik heb toestemming om naar Rusland te gaan om dat meisje te helpen”, zegt hij. “Ik probeer er deze week heen te gaan”.

Lees ook:

Basketbalster Brittney Griner 9 jaar de Russische cel in om cannabisolie

Rodman vertelde niet wie hem die toestemming heeft gegeven. In 2014 nodigde Vladimir Poetin hem uit voor een bezoek en noemde hij de Russische president ‘cool’. Het voormalige NBA-icoon is ook bevriend met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, een groot fan van de Amerikaanse basketbalcompetitie.

Staat van dienst 

Acht jaar geleden suggereerde hij dat de Amerikaan Kenneth Bae terecht was opgepakt door Pyongyang en in de cel gezet. Bae zei later dat de opmerkingen van Rodman een rol hebben gespeeld bij zijn vrijlating.

Rodman als Griner hebben allebei een grote staat van dienst op het basketbalveld. De eerste veroverde vijf NBA-titels, waaronder drie met de Chicago Bulls aan de zijde van sterspeler Michael Jordan. Griner wordt beschouwd als een van de beste basketbalsters ter wereld. Ze vierde kampioensfeestjes in zowel de VS als Rusland.

Bekijk ook: 'Rusland gooit eigen glazen in met rechtszaak tegen basketbalster VS'

Griner zit al maanden vast nadat cannabisolie in haar tas was gevonden, een verboden middel in Rusland.

Previous articlePortugese borrelplank met kip piri piri, tonijnsalade en roompasteitjes
Next articleAtletiekploeg vijfde in medaillestand EK München, Duitsland wint
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments