Home Nett binnen Gijzeling in hotel Mogadishu na 30 uur beëindigd

Gijzeling in hotel Mogadishu na 30 uur beëindigd

Somalische troepen hebben na ongeveer 30 uur een einde gemaakt aan een gijzeling in een hotel in de hoofdstad Mogadishu. Terroristen lieten daar vrijdagavond twee autobommen ontploffen en renden vervolgens al schietend het hotel binnen, waar ze sindsdien een onbekend aantal mensen gegijzeld hielden.

“De veiligheidstroepen hebben het beleg nu beëindigd en de schutters zijn dood. Er zijn het afgelopen uur geen geweerschoten geweest vanuit het gebouw”, zegt een veiligheidscommandant.

Aantal doden onduidelijk

Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, wil hij niet zeggen. Gisteravond bevestigde een functionaris van de veiligheidsdienst dat er twaalf doden waren, vooral burgers. De jihadisten van de beweging Al-Shabaab claimden via Twitter ten minste 40 militairen te hebben omgebracht en 70 mensen te hebben verwond.

Lees ook:

Aanslag Mogadishu: 'Terreurgroep wil van Somalië islamitische staat maken'

Gespecialiseerde eenheden waren sinds vrijdagavond bezig om de aanvallers uit te schakelen. Zware wapens konden daarbij niet worden gebruikt, omdat op de tweede verdieping een onbekend aantal gijzelaars werd vastgehouden. Bovendien waren de trappenhuizen met explosieven onbruikbaar gemaakt.

Geliefde ontmoetingsplek 

Het hotel, dat vlak bij de luchthaven ligt, is voor een groot deel verwoest. Het was een geliefde ontmoetingsplek voor politici en zakenmensen.

Al-Shabaab, dat ‘de jeugd’ betekent, pleegt al 15 jaar aanslagen in Somalië. De groep is gelieerd aan Al-Qaida, maar vooral vergelijkbaar met IS, zei correspondent Olaf Koens gisteren. “Ze wil de regering omverwerpen en het land besturen volgens strenge islamitische wetgeving.” De groep heeft al delen van Somalië in handen, maar dat zijn vooral landelijke gebieden.

De Somalische hoofdstad Mogadishu, waar de aanslag plaatsvond.

RTL Nieuws / ANP

Gijzeling Terrorisme Bomaanslagen Somalië

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments