Home Buitenland Zelenski: zeker 22 doden door raketten op treinstation

Zelenski: zeker 22 doden door raketten op treinstation

Rusland heeft met raketten een treinstation in Chaplyne in de centrale regio Dnipropetrovsk beschoten waarbij zeker vijftien doden en ongeveer vijftig gewonden zijn gevallen. Dat heeft president Volodimir Zelenski gezegd tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad.

De Oekraïense deed dat per videoverbinding. Moskou had tevergeefs geprobeerd te voorkomen dat Zelenski het machtige orgaan zou toespreken.

Verbrand in auto 

Laat op de avond liet Zelenski in zijn dagelijkse videotoespraak weten dat het dodental was opgelopen tot 22. Onder hen zijn vijf mensen die zijn verbrand in een auto en een kind van 11 jaar van wie het huis werd verwoest door een raket, zei Zelenski.

Oekraïne vierde gisteren haar Onafhankelijkheidsdag om te gedenken dat het land zich in 1991 afscheidde van de Sovjet-Unie, maar feestelijkheden zijn afgelast uit vrees voor Russische beschietingen.

Zelenski had al gewaarschuwd dat Rusland de dag mogelijk zou aangrijpen voor een grote aanval op Oekraïense steden. In meerdere delen van het land loeiden de sirenes om te waarschuwen voor inkomende raketten, aldus de Oekraïense legerstaf.

Kerncentrale

“Dit is ons leven elke dag. Zo bereidt Rusland zich voor op deze VN-sessie”, sprak Zelenski. De Veiligheidsraad spreekt vooral over de door Russen bezette kerncentrale Zaporizja, waar internationaal veel zorgen over bestaan. Zelenski zei dat Rusland ‘onvoorwaardelijk moet stoppen met nucleaire chantage’ en zich ‘volledig moet terugtrekken’ uit de centrale nu het risico bestaat dat er nucleaire straling vrijkomt.

Lees ook:

Angst voor rakettenregen op Onafhankelijkheidsdag Oekraïne

VN-topman António Guterres riep opnieuw op tot een internationale expertmissie, waarvoor ondanks officiële steun van de strijdende partijen nog steeds geen groen licht is. “De waarschuwingslichten knipperen.”

Tragische mijlpaal

De secretaris-generaal ziet geen tekenen dat de oorlog in Oekraïne snel zal eindigen. “Vandaag markeert een trieste en tragische mijlpaal”, zei hij over de ‘verwoestende’ oorlog die precies zes maanden geleden begon. Guterres stond stil bij de duizenden doden en gewonden en de ernstige schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht. Maar het akkoord dat Moskou en Kiev vorige maand sloten om graan uit Oekraïne te exporteren geeft hoop, zei hij.

Bekijk ook: Deze atoomkelder in Oekraïne moet inwoners beschermen tegen kernramp

Al weken zijn er beschietingen bij de kerncentrale in de Oost-Oekraïense stad Zaporizja.

Previous articleZwangere tennisster Kerber meldt zich af voor US Open
Next articleApple kondigt iPhone 14 op 7 september aan
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments