Home Lifestyle Andrea wil Fly Like an Eagle op haar uitvaart: 'Mooie laatste ...

Andrea wil Fly Like an Eagle op haar uitvaart: ‘Mooie laatste boodschap’

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Kunstenaar Andrea (33) uit Rotterdam trapt af. “Ik luisterde toen enkel instrumentale nummers, bij teksten hield ik het vaak niet droog.”

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

Fly Like an Eagle van Steve Miller Band.”

Waarom juist dit nummer?

“Dit nummer heb ik vroeger vast wel eens gehoord, maar het ging vijf jaar geleden pas echt in mijn hoofd zitten toen ik met mijn vriend in Spanje was. Hij had een vakantie-cd gemaakt met eindeloos veel nummers voor in de auto en die draaiden we elke dag. Fly Like an Eagle heb ik wel 1000 keer op repeat gezet. Het geeft me veel positieve energie. De tonen en de zanglijn vind ik heel fijn. Zoveel tekst heeft het nummer eigenlijk niet eens, het gaat me meer om het gevoel dat het overbrengt.”

“Voor mijn gevoel gaat het nummer over dat je blijft voortbestaan, ook al ben je dood. Ik voel de boodschap dat we hier zijn om iets goeds te doen, dat je geest voortleeft na de dood. Die boodschap wil ik doorgeven, dus zou dit nummer mooi als laatste boodschap kunnen klinken bij mijn uitvaart. Ga lekker leven en maak er wat van. Je laat altijd iets achter, en it better be good.”

“Het nummer staat in een bestandje op mijn computer voor als ik dood ben. Dat is een bestandje met muziek, maar ook met wat ik graag zou willen. Voor zover ik daar iets over te zeggen heb natuurlijk. Je hebt ook mensen die zeggen dat hun uitvaart een feestje moet worden, maar dat kun je niet opleggen vind ik. Het enige waar ik echt voor zou pleiten is dat ze Fly Like an Eagle afspelen én wijn na het afscheid, want Fristi helpt niet.”

Lees ook:

Danny Vera's Roller Coaster nieuw in uitvaartlijst, comeback Mieke Telkamp

Wat zegt het over je leven?

“Dit nummer hoort sinds vijf jaar echt bij mijn leven. Ik ben er een beetje aan gehecht. Zoals liefdeskoppels ‘hun’ nummer hebben, heb ik een verbintenis met dit nummer. Fly Like an Eagle hoort bij mij. Als ‘ie voorbij komt op de radio moet ik altijd even glimlachen. In de auto blijf ik het nummer helemaal uitluisteren, ook al rijd ik net de parkeerplaats op.”

“De dood blijkt een thema voor me. In 2021 begon ik op Instagram met de dood doener, een account over kunst, rouw en de dood. Ik werkte toen in de cultuursector, maar toen mijn wereld door corona ineens stilstond, ging ik, zoals zovelen, nadenken over wat ik nu echt wilde. Alle musea waren dicht en thuis zocht ik kunstwerken en video’s van  performancekunst op. Die bewaarde ik allemaal en na een tijdje zag ik dat er een lijn in zat: de dood. Als je over de dood nadenkt, kun je ook meer van het leven genieten.”

Waar luister je het liefst naar muziek?

“Ik luister veel cd’s in de auto. The Eagles kan ik bijvoorbeeld altijd horen. Ik weet ook precies bij welke cd je bijvoorbeeld nummer 6 of 11 écht moet luisteren en die zet ik dan gerust tien keer op repeat. De titels van nummers weet ik daardoor vaak niet.”

Lees meer:

Dit zijn de perfecte uitvaartliedjes

Hoeveel lijstjes heb je staan op Spotify?

“Geen, want ik gebruik geen Spotify meer. De afspeellijsten staan nog wel in mijn account, maar in 2013 was mijn laatste inlog. Het jaar daarvoor was mijn liefste vriendin overleden. In die tijd luisterde ik enkel instrumentale nummers, ik kon teksten toen echt niet aan, dan hield ik het vaak niet droog. Inmiddels zoek ik dus wel weer veel muziek, maar dan kies ik toch voor cd’s, of ik zet een muziekkanaal op via YouTube. Maar ook losse nummers van Steve Miller Band bijvoorbeeld, die zijn heerlijk op mijn werk. Of een regionale radiozender uit Rotterdam die ook verrassend goede platen draait.”

Wat is je guilty pleasure?

“Doris Day. Haar cd zit nu in m’n auto. Nummer 9 van de CD ’25 greatest hits’ vind ik bijvoorbeeld heerlijk om mee te zingen. De titel weet ik dus niet, maar zoek ‘m vooral op als je benieuwd bent.”

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar [email protected]

Hanneke Mijnster

Slotakkoord Muziek Dood

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments