Home Economie 'EU wil bedrijven kunnen dwingen om Europese orders voorrang te geven'

‘EU wil bedrijven kunnen dwingen om Europese orders voorrang te geven’

De Europese Commissie heeft een vergaand wetsvoorstel in de maak waarmee in crisissituaties bedrijven gedongen kunnen worden om Europese orders voorrang te geven boven bestellingen uit de rest van de wereld.

Dat schrijft Bloomberg op basis van een gelekt document van de Europese Commissie.

Dwang

In het voorjaar maakte de Commissie bekend dat het aan een noodmechanisme werkt, geïnspireerd door de ellende van de coronacrisis. Aan het begin van de crisis concurreerden landen met elkaar om allerlei noodzakelijke goederen, zoals mondkapjes, en ontstonden er grote tekorten.

Om dat soort situaties te voorkomen, moet het in tijden van crisis dus mogelijk worden om producenten te dwingen om eerst Europese klanten van de noodzakelijke spullen te voorzien. Tijdens de coronacrisis had dat bijvoorbeeld kunnen betekenen dat een mondkapjesfabrikant niet aan een land buiten de EU had mogen leveren, als er ook bestellingen van binnen de EU in het boek stonden.

Boetes

Volgens Bloomberg wil de Commissie bedrijven kunnen beboeten als ze niet meewerken. Die boete kan oplopen tot 1,5 procent van de gemiddelde dagomzet voor iedere dag dat er niet aan de regels wordt voldaan.

Bovendien wil Brussel meer zicht krijgen op de toeleveringsketens van strategische goederen, waardoor bedrijven gevoelige informatie over onder andere voorraden moeten gaan delen.

Lees ook:

Containers, personeel, chips: deze tekorten dreigen de economie te raken

Ook wil de Commissie volgens Bloomberg lidstaten kunnen verplichten om strategische voorraden aan te leggen, als dat nodig wordt geacht.  

Essentiële goederen

Een bron bij de Europese Commissie wil niet ingaan op de inhoud van het stuk dat Bloomberg in handen heeft, maar zegt wel dat het noodinstrument ervoor moet zorgen dat in een crisis ‘de beschikbaarheid van essentiële goederen gemaximaliseerd wordt’. Bovendien moet het ervoor zorgen dat het vrije verkeer van goederen en diensten doorgang kan blijven vinden.

Ook dat liep spaak tijdens de coronacrisis. Landen legden op eigen houtje exportverboden naar andere EU-landen op, om zo zelf niet zonder noodzakelijke spullen te zitten om de crisis te lijf te gaan.

De verwachting is dat het definitieve plan wordt vastgesteld op 13 september. “Voor die tijd kunnen we niet vooruitlopen op de uiteindelijke tekst”, aldus de EU-bron.

RTL Z

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments