Home Buitenland Neergestorte privéjet vloog mogelijk uren stuurloos van Spanje naar Letland

Neergestorte privéjet vloog mogelijk uren stuurloos van Spanje naar Letland

Duizenden mensen volgden gisteravond via de site Flightradar live de route van de privéjet van een Duitse zakenman die, na een afwijkende route, neerstortte voor de kust van Letland. Er wordt gesproken van mogelijk zuurstoftekort aan boord en een gebrek aan brandstof. Dit is wat we tot nu toe weten.

Het toestel vertrok vanuit de luchthaven van Jerez, de Spaanse internationale luchthaven in Andalusië. Bestemming: Keulen. Daar landde het toestel nooit. Boven Parijs en Keulen draaide het zelfs twee keer om, om vervolgens in een rechte lijn door te vliegen richting de Baltische Zee.

NAVO-piloten zagen niemand zitten

Omdat niemand reageerde in het vliegtuigje op meerdere oproepen van verschillende luchtverkeersleiders, werden NAVO-gevechtsvliegtuigen gealarmeerd. Tot hun schrik zagen zij niemand in de cockpit zitten.

Daarna verdween de privéjet van de radar. De Zweedse reddingsdienst liet niet veel later weten dat het vliegtuigje was neergestort voor de kust van Letland. 

Lees ook:

Privéjet crasht voor Letse kust nadat NAVO 'niemand in cockpit' ziet

Inmiddels is bevestigd dat het vliegtuigje eigendom was van Karl-Peter Griesemann, de eigenaar van chartermaatschappij Quick Air. Het bedrijf heeft laten weten dat naast Griesemann nog drie personen aan boord waren. De Duitse krant Express schrijft dat Griesemann de piloot was. Zijn vrouw, dochter en haar vriend zouden de andere inzittenden zijn geweest.

Bewustzijn verloren

Volgens de eerste onderzoeken zou de piloot mogelijk het bewustzijn zijn verloren tijdens de vlucht. Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft heeft het nieuws rondom het vliegtuigje ook gevolgd en legt aan RTL Nieuws uit dat zuurstofgebrek een mogelijke oorzaak van de crash zou kunnen zijn. 

“Vrij kort na het opstijgen zouden er problemen met de luchtbehandeling in het vliegtuig zijn gerapporteerd. Vanaf Noord-Spanje zou er al geen contact meer zijn geweest met de piloot. Als je dit bij elkaar optelt, dan kan dat erop wijzen dat er geen zuurstof meer was in het vliegtuig.”

Je hebt maar 30 seconden

Melkert legt uit hoe dat kan: “Zo’n vliegtuigje stijgt snel op en komt dan in een hogere luchtlaag terecht. De lucht is daar heel ijl. Dat is lekker, want dan heb je minder luchtweerstand en vlieg je dus zuiniger. Maar hierdoor moet je wel goede luchtbehandeling in het vliegtuig zelf hebben, zodat je genoeg zuurstof krijgt. Als je hier problemen mee hebt, en je dus blootgesteld wordt aan die ijle lucht, kun je binnen 30 seconden bewusteloos raken.”

Piloten worden getraind op dit soort situaties, toch is het probleem lastig te herkennen. “Je nagels en lippen worden blauw, maar als het heel snel gaat, dan heb je gewoon geen tijd meer om te handelen. Daarnaast bestaan er rapporten waarin staat dat je je juist heel euforisch gaat voelen bij dergelijke zuurstoftekorten.”

Lees ook:

Vliegmaatschappijen grijpen hard in tegen angstaanjagende foto's: dit is waarom

Als je het wel op tijd doorhebt, is het zaak om zo snel mogelijk te dalen. “Als de gesmeerde bliksem naar beneden toe, een nooddaling maken waardoor je op 3 kilometer of lager gaat vliegen. Ook dat doet enorm veel pijn, je trommelvliezen kunnen bijvoorbeeld scheuren in die luchtlaag. Maar dat is wel je enige kans op overleving.”

Automatische piloot

Het vliegtuig van Griesemann daalde niet, maar vloog dus in één lijn door naar Letland. Hoe dat dan kan, als de passagiers al lang bewusteloos zouden zijn geweest? Melkert: “Het zal je misschien verbazen, maar vliegtuigen worden eigenlijk niet of nauwelijks meer gevlogen door piloten. Alles wordt van te voren geprogrammeerd, behalve het opstijgen en landen. Als je het vliegtuig dan niet van de automatische piloot afhaalt, vliegt het gewoon door tot het geen brandstof meer heeft.”

Lees ook:

Waarom vliegtuigen soms een duikvlucht maken

Dat de brandstoftank leeg was, heeft de hoofdonderzoeker van het Zweedse zoek- en reddingsteam bevestigd, wat het verhaal van zuurstofgebrek aan boord onderschrijft. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd aan boord. 

Op dit moment is er een grote zoekactie op zee gaande door de Letse autoriteiten. Er zouden vannacht al resten van het vliegtuig zijn gevonden.

RTL Nieuws

Vliegtuig Vliegtuigongeluk Duitsland Letland Spanje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments