Home Economie NS hoopt tweede stakingsgolf te voorkomen met nieuw loonbod

NS hoopt tweede stakingsgolf te voorkomen met nieuw loonbod

De Nederlandse Spoorwegen hopen een tweede stakingsgolf af te wenden: het staatsbedrijf heeft een nieuw bod op tafel gelegd bij de vakbonden. Of dat genoeg is om de geplande nieuwe stakingsronde te voorkomen, is nog onbekend. De vakbonden willen het tegenbod eerst bestuderen.

Dat laat de grootste vakbond op het spoor, FNV Spoor, weten aan RTL Z. De vakbonden hebben drie nieuwe stakingsdagen aangekondigd. De eerste is aanstaande vrijdag in de regio’s Noord-west en West.

Compensatie voor de inflatie?

Het is de vraag of het bod van NS genoeg is, want een harde eis van de vakbonden wordt niet gehonoreerd. FNV wil dat spoorpersoneel volledig gecompenseerd wordt voor de hoge inflatie. 

De NS wil hier wel over in gesprek, maar doet verder geen harde toezegging. Het bedrijf biedt het personeel een loonsverhoging van 5 procent, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli van dit jaar. Daarbovenop belooft het bedrijf een eenmalige bonus van 650 euro aan alle medewerkers. 

2,5 procent erbij volgend jaar

Vanaf volgend jaar wil NS de lonen met 2,5 procent verhogen, voor een periode van anderhalf jaar. Het is maar zeer de vraag of deze verhoging genoeg is om te compenseren voor de torenhoge inflatie. In augustus werd het leven 12 procent duurder, maakte het CBS vanochtend bekend.

Lees ook:

NS-personeel gaat opnieuw staken, vrijdag eerste dag

Dat betekent nog niet automatisch dat de inflatie over het hele jaar ook zo hoog uitkomt, maar in alle maanden van dit jaar kwam de inflatie uit op minimaal 6,2 procent of hoger. Zelfs als de prijzen in de komende vier maanden dus minder hard stijgen, dan is zal het jaargemiddelde hoog uitvallen. 

‘Het moet anders’

Het tegenbod van NS volgt op vijf dagen waarop er is gestaakt bij het bedrijf. Die stakingen hebben de boel wakker geschud bij NS, valt op te maken uit de brief van de directie. “Dat zovelen zich genoodzaakt zagen dit te doen, is dus veelzeggend”, verwijst het bedrijf naar de stakingsbereidheid. 

“Het zegt ons dat het anders moet”, vervolgt de brief. “De rek is er bij collega’s uit.” NS steekt de hand in eigen boezem. “We hebben mede door corona laat gereageerd op de krappe arbeidsmarkt. Met alle gevolgen van dien: instabiele roosters, onvoldoende ruimte om vrij te kunnen nemen en uitval.” 

Lees ook:

Inflatie 12 procent in augustus, hoogste ooit gemeten door het CBS

Naast een hoger loon stelt de NS-directie voor om de zogeheten jeugdschalen af te schaffen en collega’s ‘meer zekerheid over verlof’ te geven. Twee snipperdagen worden volgens het voorstel gegarandeerd toegekend.

Ook willen de spoorwegen ‘in gesprek gaan’ over onregelmatige diensten in de weekenden en ‘s nachts. En het recht om in de vrije tijd onbereikbaar te zijn kan wat de NS betreft ook in de cao worden opgenomen.

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief. 

RTL Z

Nederlandse Spoorwegen (NS) FNV Stakingen

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments