Home Economie Noodplan Europese Commissie: maximumprijs voor elektriciteit

Noodplan Europese Commissie: maximumprijs voor elektriciteit

Om de hoge energieprijzen in de Europese Unie het hoofd te bieden, wil de Europese Commissie stevige maatregelen treffen. Zo moet er een prijsplafond komen voor producenten van elektriciteit die geen gebruikmaken van aardgas. Ook wil de commissie dit jaar een extra winstbelasting invoeren voor olie-, gas- en steenkoolbedrijven en voor raffinaderijen.

Deze producenten van fossiele energie hebben enorm geprofiteerd van de hard stijgende prijzen voor energie dit jaar. Daarom wil de Europese Commissie hen een extra winstbelasting opleggen van 33 procent. Die moet worden geheven over een deel van de winst die zij extra hebben gemaakt door de hoge prijzen.

Torenhoge rekeningen

Daarnaast moet het bedrag worden vastgelegd dat elektriciteitsproducenten maximaal kunnen verdienen aan een megawattuur elektriciteit. Het voorgestelde bedrag, 180 euro, is ongeveer de helft van wat nu wordt neergelegd voor die hoeveelheid. Het prijsplafond zou alleen gelden voor producenten die gebruikmaken van bijvoorbeeld wind en zon, niet van aardgas. 

Naar verwachting worden de plannen morgenochtend bekendgemaakt, tijdens de jaarlijkse ‘State of the Union’-toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Met het geld dat deze maatregelen opbrengen, zouden de regeringen van de Europese lidstaten hun inwoners en bedrijven moeten ondersteunen die nu al gebukt gaan onder torenhoge energierekeningen. 

Lees ook:

Een Europese maximumprijs voor gas: is dat haalbaar?

Ook aan de vraagkant moet worden ingeleverd, is het plan. Zo zouden landen hun elektriciteitsverbruik met 5 procent moeten terugbrengen op de momenten van de dag dat de prijzen voor elektriciteit pieken. Het elektriciteitsverbruik in de hele EU zou met 10 procent omlaag moeten.

30 september meer duidelijkheid

De voorstellen van de commissie zullen 30 september worden behandeld tijdens een speciale energietop met alle Europese ministers voor Energie. Dan moet ook duidelijk worden of de hierboven genoemde bedragen en percentages het daadwerkelijk gaan halen in wetgeving. 

Voor zowel het prijsplafond als de reductie van elektriciteitsverbruik zou brede steun zijn in Europa, schrijft persbureau Reuters. Onenigheid is er ook – zo zijn er ook landen die een prijsplafond voor aardgas willen, iets dat niet in de voorstellen van de commissie staat. 

RTL Z

Europese Commissie Energiecrisis Gas Elektriciteit Energiebesparing Energiemarkt Energierekening

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments