Hugo heeft al heel wat borrelplanken gemaakt, maar de Caribische versie hebben we nog niet voorbij zien komen. Tot vandaag! Deze heerlijke borrelplank bestaat uit gemarineerde jerk kip, een heerlijke chow en de zachte, gefrituurde Johnny cakes. Ben jij gek op kruidige en pittige smaken? Dan is dit misschien wel jouw favoriet!
Het recept bestaat uit vijf onderdelen. Als eerste lees je hoe je de chow maakt, verderop in het recept lees je hoe je de jerk kippenkluifjes maakt met een apart recept voor de zelfgemaakte kruidenmix. Onderaan vind je de aanwijzingen voor de Johnny cakes met als laatste de pika.
Ananas-komkommer chow
- 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + marineren
Ingrediënten:
- 1 rijpe ananas
- 3-4 snackkomkommers
- bosje koriander
- 1 kleine teen knoflook
- ½ madam-jeanette peper
- zout en peper
Extra benodigdheden:
- rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Schil de ananas en snijd hem eerst in parten om de harde kern te verwijderen. Snijd het vruchtvlees en de komkommer vervolgens in blokjes.
Stap 2: Snijd de koriander fijn en pel en rasp de knoflook.
Stap 3: Halveer de peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn.
Let op! Het is raadzaam om handschoenen te dragen tijdens het snijden van de pittige madame-jeanette pepers. Het kan namelijk een vervelend bijtend gevoel geven in een wondje of aan je ogen. Daarbij is de peper niet makkelijk van je handen te verwijderen.
Stap 4: Meng met een lepel de ingrediënten in een kom en kruid met zout en peper.
Stap 5: Zet de chow minstens een half uur in de koelkast.
Jerk kippenkluifjes
- 6 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten:
- 1 kilo kippenkluifjes
- 3 eetlepels jerkkruiden (kant-en-klaar of zie recept)
- 1 limoen
Extra benodigdheden:
- bakplaat
- bakpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Meng in een kom de kip met de jerkkruiden. Wrijf de kip in met de kruiden en laat circa 15 minuten marineren.
Stap 3: Verdeel de kip over de met bakpapier beklede bakplaat en bak 20-25 minuten.
Stap 4: Snijd de limoen in partjes en serveer bij de kippenkluifjes.
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Caribische kruidenmix – jerk seasoning
- Specerijenmix
- Bereiding: circa 5 minuten
Ingrediënten:
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 2 theelepels cayennepeper
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel gemalen piment
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel zout en peper
Extra benodigdheden:
- vijzel
- schone luchtdichte pot
- etiket
Bereidingswijze
Meng de ingrediënten en bewaar in de pot.
Johnny cakes
- 6 personen
- Bereiding: circa 20 minuten + 15 minuten rusten
Ingrediënten:
- 30 gr. roomboter
- 500 gr. bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 150 ml water
- 100 ml melk
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 300 gr. jonge kaas
- pika (soort sambal, zie recept verderop)
- neutrale olie om te frituren
Extra benodigdheden:
- mengkom
- pan om te frituren
- keukenpapier
- deegroller
Bereidingswijze
Stap 1: Laat de boter smelten.
Stap 2: Meng in een kom de bloem, suiker en bakpoeder en een snuf zout goed door elkaar. Maak een kuiltje en voeg de gesmolten boter toe.
Stap 3: Voeg in delen de melk en het water toe en kneed (met je handen) tot een soepel deeg. Laat het deeg circa 15 minuten rusten.
Stap 4: Verdeel het deeg in 10 balletjes. Druk de balletjes plat en rol de schijven verder uit tot ze 7 mm dik zijn.
Stap 5: Verhit de olie tot 175°C. Frituur de Johnny cakes één voor één tot ze goudkleurig zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Stap 6: Laat de cakes iets uitlekken, afkoelen en snijd ze open. Vul ze met plakjes kaas en serveer met pika.
Pika
Bereidingswijze
Stap 1: Maal (eventueel in de blender) 2 uien met 1 of 2 madame-jeanettes (zonder zaadlijsten) en een goeie snuf zout en peper.
Stap 2: Meng met 100 ml witte azijn.
Stap 3: Bewaar in een schone afgesloten pot in de koelkast.