Home Economie De spaarrente verhogen, kan dat niet sneller? (column)

De spaarrente verhogen, kan dat niet sneller? (column)

19 seconden geleden

Zeg, grote banken van Nederland, wanneer krijgen we eindelijk eens een hogere spaarrente? De Europese Centrale Bank (ECB) kwam deze maand met de allergrootste renteverhoging ooit en ondertussen moeten spaarders het bij jullie nog met 0 of 0,01 procent spaarrente doen. Inmiddels kan er toch wel iets meer vanaf?

Bij ABN Amro, ING, Rabobank en de Volksbank (SNS, ASN en RegioBank), krijgt de spaarder al sinds 2020 nauwelijks rente. Dat was lange tijd gerechtvaardigd: de ECB rente stond immers op 0 procent en banken moesten 0,5 procent rente betalen voor het geld dat ze bij de ECB stallen.

Maar de tijd van historisch lage rentes is inmiddels wel voorbij. In juli verhoogde de ECB de rentes met 0,5 procent en deze maand nog eens met 0,75 procent. De ECB-rente staat dus nu op 1,25 procent en banken krijgen 0,75 procent rente voor het spaargeld dat ze op een rekening bij de ECB stallen.

Het is dus de hoogste tijd dat spaarders ook wat meer rente voor hun spaargeld krijgen. Zeker nu de hoge inflatie ook nog eens extra hard aan de waarde van ons spaargeld snoept.

De grootbanken hebben hier echter nog weinig oren naar en houden hun rentes nog op nagenoeg nul. Ondertussen verhogen ze wel de rentes op leningen, hypotheken en de kosten voor hun betaalproducten.

Lees ook:

Dit is waarom de hypotheekrente wel stijgt, maar je spaarrente niet

In juli riep ik ook al op om eerst voor de kleinere spaarders de rente te verhogen, in plaats van meteen de grote spaarders te belonen met het afschaffen van de negatieve rente.

Dat bleef zonder gehoor, helaas. Gelukkig heeft de Europese Centrale Bank al laten doorschemeren dat er waarschijnlijk nog meer renteverhogingen komen dit jaar.

Dat betekent dat er nu meer dan genoeg ruimte is om eindelijk de spaarrente te verhogen. Of in termen van de reclameslogan van een grote energieleverancier: “Zeg grootbanken, de spaarrente verhogen, kan dat niet sneller?”

Dit kun je zelf doen

En dan ook nog even een bericht aan de Nederlandse spaarders: ben je er eigenlijk wel klaar mee dat je zo weinig rente krijgt? En wil je niet wachten tot de banken eindelijk eens over de brug komen met een verhoging?

Er zijn gelukkig meer spaarbanken in Nederland, die wel al een hogere spaarrente bieden. Dus overweeg eens om (een deel van) je spaargeld op die plekken onder te brengen. Zodat je spaargeld in elk geval nog iets oplevert.

Amanda Bulthuis

@Amanda_Bulthuis

Amanda Bulthuis is financieel expert bij vergelijkingssite Geld.nl en houdt zich bezig met ontwikkelingen rondom verzekeringen en andere geldzaken.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments